Anbefalede CPU'er til støjsvage PC systemer

Når man vælger en energieffektiv CPU med lav varmeudvikling, er det langt lettere at samle en støjsvag computer. Hvis man samtidig vælger en CPU med en teknologi, der selv kan at "clocke" op og ned efter behov, er man kommet godt fra start.

Få mere information i artiklen: CPU'er til støjsvage og lydløse computere

Her anbefaler vi de CPU'er, som lever op til kravet om energieffektivitet og som er udstyret med en energibesparende teknologi. Det skal dog pointeres, at det principielt er muligt at lave et støjsvagt system med stort set alle CPU'er. Når flere CPU'er er udeladt her skyldes det, at de er uegnede, ikke at de er umulige at benytte. Dette er en liste med anbefalinger, hvor overblik er prioriteret højt.

CPU'erne vi anbefaler:

- AMD Athlon 64
- Intel Pentium M
- AMD Turion 64
- AMD Sempron
- AMD Athlon 64 x2


CPU'er til støjsvage PC systemer

AMD Athlon 64

 

Atholn 64 er en meget populær CPU. Det er der mange gode grunde til. Den yder godt, er til at betale, kan køles passivt og er understøttet af et hav af bundkort. Her går ydelse og stilhed og pris op i højere enhed. Det sikre valg til både spillecomputeren og studie Pc'en. Pt. den bedste mainstream CPU til stille systemer. Athlon 64 er produceret i flere udgaver den sidste har navnet Venice. Venice er baseret på den bedste teknologi og har lav varmeudvikling. Derfor er det den man skal gå efter.

+ Rimelig god ydelse per watt
+ Cool N’ Quiet (energibesparende teknologi)
+ Understøttet af mange bundkort
+ Kan køles med passiv køling
+ Medium pris.

Platform: socket 939
Strømforbrug:
Idle: ~ 16 W Load: ~ 60 W (Venice)


Pentium M

 

Pentium M er egentlig designet til brug i bærbare computere. M'et står for mobile og Pentium M indgår som en vigtig del af centrino teknologien, der bruges i bærbare computere. Pentium M kan dog også bruges i stationære computere. Her leverer den mere ydelse per watt end nogen desktop CPU. Det betyder lav varmeudvikling og gør passiv køling til en oplagt mulighed. Trods de mange fordele bruges Pentium M sjældent i stationære computere. Der er kun få bundkort, der understøtter Pentium M, CPU'en er dyr og kan være svær at få fat i.

+ God ydelse per watt
+ Meget energieffektiv (lavt strømforbrug)
+ Speedstep (energibesparende teknologi)

+ Kan køles med passiv køling
- Svær at få fat i
- Er kun understøtte af meget få (dyre) bundkort
- Ringe udbud af køleprofiler

- Høj pris

Platform: 745
Strømforbrug:
Idle: ? W Load: 27 W


AMD Turion 64

 

Turion 64 er AMDs bud på en CPU til bærebare computere. Men da den benytter desktop platformen socket 754, er den forholdsvis let at bruge i stationære computere. Den har mange af de samme kvaliteter som Pentium M, når det gælder ydelse og lavt strømforbrug. En lidt overset CPU særligt, når man tænker på, hvor konkurrencedygtig den er på pris og udbud af bundkort. Den yder lige så godt som en tilsvarende Athlon 64, men bruger mindre strøm. Den findes i to udgaver. "ML" der er billigst men har et lidt højere strømforbrug end den anden udgave "MT" der så er lidt dyrere.

+ God ydelse per watt
+ Meget energieffektiv (lavt strømforbrug)
+ Cool N' Quiet (energibesparende teknologi)
+ Kan køles med passiv køling
+ Understøttet af mange (billige) bundkort
+ Stort udvalg af køleprofiler
+ Medium pris (billig sammenlignet med pentium M)
- Ikke alle bundkort understøtter Cool N' Quiet / Power Now
- Svær at få fat i
- Kræver viden at bruge


Platform: socket 754
Strømforbrug:
Idle: ? W Load: 25 - 35W


AMD Sempron

 

Sempron er AMDs budget CPU. Den er designet til brug i kontormaskiner og familie computere. Når Sempron bruges til det den er lavet til, er det en glimrende CPU til prisen. Den yder fint under almindelige arbejdsopgaver, men egner sig ikke til en dicideret spille computer. Prisen er i bund og kan være et godt argument for at vælge en Sempron CPU.

+ Rimelig ydelse per watt i kontormaskiner
+ Cool N' Quiet (3000+ og op) (energibesparende teknologi)
+ Understøttet af mange bundkort
+ Kan køles passivt
+ Lav pris


Platform: 754 & 939
Strømforbrug:
Idle: ~ 9 W Load: ~ 40 W


AMD Athlon 64 X2

 

Hvis man ofte arbejder med flere tunge programmer samtidig, kan det være en fordel at have to processorer til at klare opgaverne. Det leverer AMD Athlon 64 X2, der er en såkaldt dualcore CPU. Det betyder at CPU'en har to processorkerner at fordele opgaverne til. Dual core CPU'er giver kun en fordel, når der arbejdes med flere opgaver samtidig, så hvis man sjældent arbejder med flere tunge programmer af gangen, er der ingen grund til at vælge en dual core CPU. At der er to processorer betyder også, at der udvikles mere varme og at strømforbruget stiger. Det gør det sværere at opnå støjsvag køling. Det er dog bestemt muligt at lave et støjsvagt system med en AMD Athlon 64 X2 CPU. I velafbalancerede systemer kan de mindste modeller sågar køles med passiv køling. AMD Athlon 64 X2 er til spil entusiasten og til de der har mange jern i ilden samtidig.

+ Høj ydelse
+
Rimelig ydelse per watt (men meget ydelse og mange watt)
+ Cool N' Quiet (energibesparende teknologi)
+ Understøttet af mange bundkort
+ Kan køles støjsvagt
- Høj pris


Platform: 939
Strømforbrug:
Idle: ~ 21 W Load: ~ 95 W
(varierer meget fra model til model x2 3800+ har et strømforbrug på ~
60 W under load.

 


 

 

 
copyright © 2005 & 2006 StillePC.dk