AMD standard socket AM2 CPU-køler

I denne test kigger vi nærmere på standard køleren til AMD's nye AM2 platform. Det er ikke fordi, at køleren er specielt lovende, når målet er støjsvag køling, men vi mener, at standardkølerne er naturlige referencer, når man vil se hvad man kan vinde ved at købe en anden køler. Ligesom testen af Intels standardkøler tjener denne anmeldelse altså som reference til brug for senere tests af mere støjsvage kølere. Men lad os se, hvad det er for en CPU-køler, man får med i pakken.

 

 

 

 

AMD's standard CPU-køler er en meget klassisk køler, der ligner noget, der kunne være pillet ud af en 5 år gammel computer. En simpel aluminiumkøleprofil med en lille 70 mm blæser er åbenbart alt hvad der skal til for at køle CPU'en på vores testbænk - en AMD Athlon 3800+ X2.

Blæseren kan tages af ved at løsne fire skruer. Rammen som blæseren sidder i kan ligeledes løsnes med en skruetrækker, så køleprofilen står for sig selv.

 

 

 

 

Selv om køleprofilen er designet til at køle en CPU, der ikke afgiver mere end 65 watt i varme, virker den alligevel noget lille. Den vejer 270 g uden blæser og det giver ikke varmen meget materiale at fordele sig i. Designet er gennemprøvet, men også noget uoriginalt.

 

 

Kontaktfladen mellem CPU og køleprofil kunne godt være mere jævn. Af billedet fremgår det, at den har været svær at rengøre, hvilket vidner om, at der er riller og fordybninger, som kølepastaen kan gemme sig i. Der er langt til de spejlglatte overflader, som ofte ses på kvalitets kølere.

Montering

Med den nye AM2 platform er det blevet meget let at montere CPU-køleren. Køleprofilen sættes fast i rammen på bundkortet og klipsen vippes fra venstre mod højre. En både enkel og effektiv løsning.

 

 

 

 

Specifikationer:

 

Køleprofilens Specifikationer
Producent AMD
Model AMD AM2 standard
Modelnummer ?
Dimensioner h, b, d 6,0 cm - 7,6 cm - 6,8 cm
Vægt *med blæser 270 g. *340 g.
Antal heatpipes 0
Kompatibilitet

Intel socket AM2

Alle CPU'er der er rated til 65 watt

 

Blæserens specifikationer
Producent Delta Electronics
Dimensioner 70 mm x 15 mm
Støjniveau ved 12 volt 31 dB(A) *34 dB(A)
CFM 28,18
RPM 3300 / *2894
*Tallene med stjerne er vores målinger. De andre tal er producentens oplysninger.

 

Blæseren er en lille blæser på 70 mm x 15 mm. Producenten er Delta Electronics, der også laver nogle af Coolermasters blæsere. I hvert fald dukker Coolermaster op i forbindelse med en søgning på model nummeret - "AFB0712MB".

Testen

StillePC tester altid efter den samme metode og på det samme system for at opnå sammenlignelige testresultater. Vi benytter os af avanceret måleudstyr og efterstræber en så videnskabelige fremgangsmåde som muligt. For en mere dybdegående præsentation af testmetoden henvises til artiklen Testmetode til CPU-kølere. Den korte version er, at vi tester ydelse og støjniveau under fuld belastning af CPU'en (load) og under hvile - når CPU'en ikke laver noget (idle). Derudover tester vi ved fire forskellige blæserhastigheder, for at give et indtryk af hvor godt køleren yder ved forskellige støjniveauer.

Testsystemet

Køleren er testet på vores "AMD AM2 platform / 65 watt platform". Denne platform udgør den ene af to platforme, som vi benytter til at teste CPU-kølere. CPU'en på denne platform trækker ca. 65 watt under fuld belastning. I forhold til at de mest strømslugende CPU'er bruger over 100 watt, stiller denne CPU kun moderate krav til CPU-køleren. Læs mere om vores overvejelser for valg af testsystem i artiklen Testmetode til CPU-kølere.

Hardware:

  • CPU: AMD Athlon64 X2 3800+ 2.0GHz processor (65 watt)
  • Bundkort: ASUS M2NPV-MX
  • RAM: Performance Memory (A-Data) DDR-II 667 MHz
  • Harddisk: Maxtor D740X-6L (60 GB)
  • Grafikkort: Integreret Nvidia 6150
  • Strømforsyning: HEC-300LR-PT 300 watt

Testresultater

Testresultaterne er indsamlet i et åbent system, hvor rumtemperaturen var 22 C. I et lukket system er temperaturen ofte højere. Man kan altså forvente lidt højere temperaturer i et lukket system. Hvor meget højere afhænger af temperaturen i kabinettet og af hvor god luftgennemstrømningen er.

Testresultater for AMD standard AM2 CPU-køler

Volt
RPM
dB(A)
Temp. Idle
Temp. Load
5
1078
18
33
65
7
1698
20
27
50
9
2253
26
25
45
12
2894
34
24
40
      Temperaturen i rummet var 22 C.

 

Kommentar til resultaterne

Ydelse

Når blæseren får tilført 12 volt, yder den lille CPU-køler helt godt. Den formår at holde temperaturen på 40 C under fuld belastning i et åbent system, hvilket egentlig er helt godt, når man tager køleprofilens størrelse i betragtning. Den forholdsvis gode ydelse sker dog på bekostning af stilhed. 34 dB(A) støjer blæseren med ved 12 volt og det er naturligvis for meget for stilhedsentusiaster. Ved 9 volt er ydelsen stadig OK, men lydtrykket på 26 dB(A) gør, at CPU-køleren stadig er uinteressant for de fleste stilhedsentusiaster. Ved 7 volt er ydelsen på grænsen til det acceptable. Vores testbænk er et åbent system og de 50 C, som CPU'en holder sig på ved 7 volt, kunne let blive til 60 C i et lukket og varmere system. CPU'ens varmetolerance er på 71 C. Så på en varm sommerdag kunne kølingen nemt blive utilstrækkelig. Ved 5 volt bliver temperaturen kritisk, selv i et åbent system, så 5 volt er slet ikke en mulighed i et varmt og lukket system.

Støj

CPU-kølerens støjniveau er ved 12 volt er 34 dB(A). Det er med andre ord meget højt. Ved 9 volt sker der et fald til 25 dB(A), men det vil også være for højt til de fleste af denne sides brugere. Først ved 7 volt begynder støjniveauet at blive acceptabelt, men så begynder ydelsen også at halte. Ved 5 volt er blæseren meget stille, men ydelsen er her så ringe, at det reelt ikke er en mulighed at sænke blæserhastigheden så meget.

 

Konklusion

For stilhedsentusiaster er standard CPU-køleren til AMD’s AM2 platform ikke særlig interessant. Den er en minimumsløsning, der rent ydelsesmæssigt godt kan klare opgaven, men den formår ikke at gøre det uden at larme. Med en god automatisk blæserstyring kunne man sikkert godt holde støjniveauet nede på 20 - 26 det meste af tiden, men det ville være med høje temperaturer til følge. Når der findes kølere, der kan holde CPU'en koldere ved et væsentligt lavere støjniveau, er det oplagt at skifte standardkøleren ud.

Se de CPU-kølere vi anbefaler her

 

Positivt Negativt

+ Nem at montere

- Højt støjniveau
- Begrænset køleevne

 


Diskuter denne artikel i forummet

 

 
copyright © 2005 & 2006 StillePC.dk