Arctic Cooling Freezer 64 Pro til test

I denne anmeldelse kigger vi på CPU-køleren Freezer 64 pro fra Arctic Cooling. CPU-køleren er interessant af flere årsager. Arctic Cooling er kendt for at lave støjsvage produkter og når man kigger på Freezer 64 Pro, virker det til, at de har fremstillet et gennemtænkt produkt. Køleren er udstyret med heatpipes og er stor nok til, at vi kan forvente effektiv køling. Den er nem at montere og er forholdsvis let. Blæseren er vibrationsdæmpet og så er Freezer 64 Pro oven i købet til at betale. Der er al mulig grund til at forvente sig meget at Freezer 64 Pro.

Så lad os se nærmere på dette produkt fra Arctic Cooling.

Arctic Cooling Freezer 64 Pro med blæser

 

Freezer 64 Pro pakken CPU-køleren kommer i

 

Freezer 64 Pro forfra med blæser

 

Freezer 64 Pro dkråt forfra med blæser

 

Freezer 64 Pro fra siden med blæser

 

Freezer 64 Pro ovenfra med blæser

 

Freezer 64 Pro er en typisk "towerkøler", der er baseret på heatpipe teknologien. Rigtig mange producenter har efterhånden en eller flere towerkølere i deres sortiment. Designet er ikke videre originalt, til gengæld er det effektivt og gennemprøvet.

Freezer 64 Pro har en fætter

Arctic Cooling laver Freezer Pro køleren i to udgaver. En til Intels LGA775 socket og en til AMD's socket 754, 939 og AM2. Ved første øjekast ser det ud til, at kølerne er helt ens bortset fra mekanismen til at monterer dem på bundkortet. Vi havde derfor først tænkt os anmelde de to kølere under et, men vores tests har vist, at der er forskel på de to kølere. Blæserne er forskellige og opfører sig meget forskelligt, når strømmen reguleres. Vi har derfor valgt at anmelde dem hver for sig. Freezer Pro til Intel platformen hedder Freezer 7 Pro.

 

Arctic Cooling Freezer 64 Pro og Freezer 7 Pro

 

Arctic Cooling Freezer 64 Pro køleprofilen

Blæseren kan vippes af med en skruetrækker så køleprofilen står alene.

 

Freezer 64 Pro bagsiden af køleprofilen

 

Freezer 64 Pro køleprofilen skråt ovenfra

 

Freezer 64 Pro forfra

 

Køleprofilen er bygget op omkring en base af kobber og 6 heatpipes også af kobber. Finnerne er af aluminium, der er en god varmeleder og samtidig vejer mindre end kobber. De tre nederste finner er bøjet nedad så noget af luften fra blæseren også hjælper med at køle komponenterne på bundkortet - en fin lille detalje der vidner om at produktet er gennemtænkt.

Arctic Freezer kontaktfladen

 

Freezer 64 Pro kontaktfladen

 

Freezer 64 Pro set nedefra

 

Kontaktfladen mellem Køleprofilen og CPU'en er en anelse ujævn. Man kan fornemme, at der er riller på langs af kontaktfladen, som ikke er slebet eller poleret væk. Alt i alt kunne man godt ønske sig en mere jævn kontaktflade.

Montering af Freezer 64 Pro

 

Freezer 64 Pro montering

 

Arctic cooling har udstyret Freezer 64 Pro med den samme monteringsmekanisme som AMD's egen standard køler til AM2 platformen. Det er glædeligt for systemet er super enkelt og fungerer upåklageligt. Køleprofilen placeres i rammen og det lille håndtag vippes fra venstre mod højre til det låser. Det kan ikke gøres meget enklere.

Orienteringen af blæseren på Freezer 64 Pro afhænger af rammen på bundkortet. Den kan kun monteres i en retning, så alt efter rammen på bundkortet blæser den luften i retning af kabinetblæseren eller strømforsyningen (forudsat den monteres i et almindeligt miditower kabinet). Det er en smagssag hvad man foretrækker, men det er ærgerligt, at orienteringen ikke er valgfri.

Specifikationer for Freezer 64 Pro:

 

Køleprofilens Specifikationer
Producent Arctic Cooling
Model Freezer 64 Pro
Modelnummer ?
Dimensioner b, d, h 10.7 Cm x 9.7 Cm x 12.7 Cm
Vægt / *med blæser 456 g / *528 g
Antal heatpipes 6
Kompatibilitet

AMD socket: 754, 939 og AM2

Alle AMD Sempron, Athlon 64, Athlon 64 X2 og Athlon 64 FX CPU'er

 

Blæserens specifikationer
Producent Arctic Cooling
Dimensioner 107 x 43.5 x 96 mm
Støjniveau ved 12 volt *33 dB(A)
CFM 40
RPM 2200 / *2234
*Tallene med stjerne er vores målinger. De andre tal er producentens oplysninger.

 

Artic Cooling blæser

 

Blæseren er Arctic Coolings eget specielle design. Målene er lidt skæve, da rammen ikke er kvadratisk som hos andre blæsere. Rotorbladene og rotoren har dog næsten samme diameter som en almindelig 92 mm blæser. Blæseren på Freezer 64 Pro er kun ca. 2 mm større. Med 2200 RPM er blæseren ikke en decideret lownoise blæser, men Freezer 64 Pro er jo også rated til, at kunne køle de mest krævende CPU'er fra AMD. Vi kan dog håbe, at blæseren også yder godt ved et lavere omdrejningstal og støjniveau.

 

Freezer 64 Pro blæserens vibrationsdæmpende ophæng

 

Blæseren er hængt op i et specielt vibrationsdæmpende gummiophæng. Ophænget fungerer godt og man kan tydeligt mærke, at det begrænser overførslen af vibrationer fra blæser til køleprofil og derfra videre til bundkortet og kabinettet.

Blæseren kan ikke umiddelbart udskiftes, da den er monteret på køleprofilen med en særlig klips i hver side. Der skal dog ikke meget fantasi til at finde en anden måde at montere en blæser og vi har derfor testet køleprofilen både med den medfølgende blæser og vores reference blæser - en Nexus Real Silent Case Fan 92 mm.

 

Freezer 64 Pro med Nexus Real Silent Case Fan

 

Monteringen af referenceblæseren gik smertefrit med to elastikker. Det kan sikkert gøres mere elegant, men denne teknik er fin til vores formål.

Testen

StillePC tester altid efter den samme metode og på det samme system for at opnå sammenlignelige testresultater. Vi benytter os af avanceret måleudstyr og efterstræber en så videnskabelige fremgangsmåde som muligt. For en mere dybdegående præsentation af testmetoden henvises til artiklen Testmetode til CPU-kølere. Den korte version er, at vi tester ydelse og støjniveau under fuld belastning af CPU'en (load) og under hvile - når CPU'en ikke laver noget (idle). Derudover tester vi ved fire forskellige blæserhastigheder, for at give et indtryk af hvor godt køleren yder ved forskellige støjniveauer. For at kunne sammenligne køleprofilerne direkte testes der, når det er muligt, med en vores udvalgte referenceblæsere. Vi tester selvfølgelig også med den medfølgende blæser.

Testsystemet

Køleren er testet på vores "AMD AM2 platform / 65 watt platform". Denne platform udgør den ene af to platforme, som vi benytter til at teste CPU-kølere. CPU'en på denne platform trækker ca. 65 watt under fuld belastning. I forhold til at de mest strømslugende CPU'er bruger over 100 watt, stiller denne CPU kun moderate krav til CPU-køleren. Læs mere om vores overvejelser for valg af testsystem i artiklen Testmetode til CPU-kølere.

Hardware:

 • CPU: AMD Athlon64 X2 3800+ 2.0GHz processor (65 watt)
 • Bundkort: ASUS M2NPV-MX
 • RAM: Performance Memory (A-Data) DDR-II 667 MHz
 • Harddisk: Maxtor D740X-6L (60 GB)
 • Grafikkort: Integreret Nvidia 6150
 • Strømforsyning: HEC-300LR-PT 300 watt

Software og monitorprogrammer

 • Asus Probe, monitorprogram
 • Speedfan, monitorprogram
 • CPUburn, stressprogram der belaser CPU'en

Måleudstyr:

 • Bruël og Kjær lydmåler, model 2209
 • Laser Tachometer
 • Variabel laboratoriestrømforsyning
 • Termometer

Testresultater for Freezer 64 Pro

Testresultaterne er indsamlet i et åbent system, hvor rumtemperaturen var 21 C. I et lukket system er temperaturen ofte højere. Man kan altså forvente lidt højere temperaturer i et lukket system. Hvor meget højere afhænger af temperaturen i kabinettet og af hvor god luftgennemstrømningen er.

 

Testresultater
Volt
Medfølgende blæser
Reference blæser Nexus 92 mm
RPM
dB(A)
Idle
Load
RPM
dB(A)
Idle
Load
12
2234
33
21
32
1472
23
23
37
9
1742
29
22
36
1124
21
23
40
7
1310
22
23
39
856
14
26
46
5
874
16
25
48
480
-
29
54

 

 

Test resultater for Freezer 64 Pro
*AC står for Arctic cooling og er den medfølgende blæser. Nexus er referenceblæseren.

 

Kommentar til resultaterne

Freezer 64 Pro med standard blæser - Ydelse og støj

Ved 12 volt yder Freezer 64 Pro virkelig godt. Under fuld belastning kommer temperaturen ikke op over 32 C. Temperaturen på CPU'en stiger altså kun 11 C i forhold til omgivelsernes temperatur. Støjniveauet er på 33 dB(A) og blæseren er tydeligt hørbar og en kilde til støj.

Ved 9 volt yder køleren stadig godt og lydtrykket falder en anelse til 29 dB(A). Blæseren er stadig tydelig og er en kilde til støj.

Ved 7 volt falder støjniveauet til 22 dB(A). Blæseren er nu mere stille og lyden kan let falde sammen med støjen på et almindeligt kontor. Ydelsen er også faldet en anelse, så temperaturen på CPU'en nu er 39 C eller 18 C over temperaturen i rummet.

Ved 5 volt tager støjniveauet et stort dyk nedad. Blæseren bliver meget stille og er svær at skelne fra omgivelserne i et helt stille rum. Ydelsen har også taget et markant hop og CPU'en er nu 48 C varm. Om ydelsen er for dårlig, her hvor støjniveauet nærmer sig det lydløse, afhænger af systemet, som Freezer 64 Pro skal operere i.

Freezer 64 Pro med Nexus 92 mm blæser - Ydelse og støj

Med den stille Nexus blæser forvandler Freezer 64 Pro sig fra at være en allround køler, der skal kunne passe i alle systemer, til at være en decideret lownoise køleløsning.

Ved 12 volt er lydtrykket på 23 dB(A) og CPU'en bliver 37 C under fuld belastning. Det er kun 1 C højere end standardblæserens ydelse ved 9 volt, men her er lydtrykket 6 dB højre. Det svarer til, at lydtrykket er præcist dobbelt så højt ifølge den logaritmiske decibelskala.

Ved 9 volt falder støjniveauet kun en anelse til 21 dB(A), men temperaturen stiger til 40 C.

Først ved 7 volt sker der et markant fald i støjniveauet. Lydtrykket fra Nexus blæseren daler til 14 dB(A), som er det laveste niveau, vi er i stand til at måle. Blæseren er nærmest umulig at skelne fra omgivelserne på en meters afstand. Man skal helt tæt på for, at kunne høre den. Ydelsen er også faldet og temperaturen er steget til 46 C.

Når strømmen sænkes til 5 volt, er det ikke længere muligt at måle lyd fra blæseren. Ydelsen falder dog også markant og temperaturen begynder at blive lidt alarmerende.

Konklusion

Arctic Cooling har med Freezer 64 Pro lavet en rigtig god allround køler. På CPU'er med en moderat varmeafgivelse vil den ikke have problemer med at køle effektivt og nogenlunde støjsvagt under langt de fleste forhold. Med en god blæserstyring (automatisk eller manuel) vil det i mange tilfælde være muligt at drosle hastigheden ned til niveau, hvor blæseren ikke larmer.

Blæseren er ikke en lownoise blæser og larmer i vores øre for meget, med mindre strømmen sænkes til et sted mellem 5 og 7 volt.

Ved at skifte blæseren til en mere stille model kan man vinde meget rent støjmæssigt uden at ofre for meget ydelse. Referenceblæseren, en Nexus Real Silent Case Fan 92 mm, kunne holde temperaturen på 19 - 25 C over temperaturen i rummet ved et støjniveau på 14 - 21 dB(A).

Med detaljer som vibrationsdæmpet blæser, meget nem montering og en pris der kun er en tredjedel af prisen for de dyreste kvalitetskølere, har Arctic Cooling lavet en CPU-køler, der sikkert vil tiltale mange.

Freezer 64 Pro kan dog ikke følge med ydelsen hos de større heatpipe kølere til 120 mm blæsere, der gør køling af CPU'er med moderat varmeafgivelse til en leg. Men i det rigtige system er det en fin køler.

Se de CPU-kølere vi anbefaler her

 

Positivt Negativt

+ Nem at montere
+ Indbygget vibationsdæmpning
+ God køleevne
+ Billig

- Standard blæseren larmer over 7 volt

 

Arctic Cooling Freezer 64 Pro er venligst udlånt af Multimedia-Experten A/S.

 

 


Diskuter denne artikel i forummet

 

 
copyright © 2005 & 2006 StillePC.dk