Arctic Cooling Freezer 7 Pro til test

I denne anmeldelse tester vi Freezer 7 Pro CPU-køleren fra Arctic Cooling. Vi har for nylig testet AMD udgaven af denne køler (Freezer 64 Pro) på AMD's AM2 platform. Her præsterede den god ydelse og et rimelig lavt støvniveau.

Freezer 7 Pro er stort set magen til AMD udgaven og har de samme fine detaljer. Nem og enkel montering og en 92 mm blæser der er vibrationsdæmpet for nævne to, der springer i øjnene. Freezer 7 Pro er udstyret med heatpipes og er stor nok til, at vi kan forvente effektiv køling. Alt i alt ligner Freezer 7 Pro et gennemtænkt produkt. Men er den effektiv nok til at køle vores krævende Pentium 4 testbænk, der afgiver 100 watt i varme? Det finder vi ud af i denne anmeldelse.

Men lad os se lidt nærmere på Freezer 7 Pro før vi kommer til selve testen.

Arctic Cooling Freezer 7 Pro

 

Freezer 7 Pro kassen den kommer i

 

Freezer 7 Pro forfra med blæser

 

 

Freezer 7 Pro skråt forfra med blæser

 

Freezer 7 Pro er en typisk "towerkøler", der er baseret på heatpipe teknologien. Rigtig mange producenter har efterhånden en eller flere towerkølere i deres sortiment. Designet er ikke videre originalt, til gengæld er det effektivt og gennemprøvet.

Freezer 7 Pro har en fætter

Som nævnt findes Freezer 7 Pro også i en udgave til AMD. Selve køleprofilen er ens hos de to kølere. Det der adskiller dem er monteringsteknikken og blæseren. Blæseren på Freezer 64 Pro kører som standard med 2200 RPM, mens blæseren på Freezer 7 Pro kører med 2500 RPM. Da blæserne er forskellige og opfører sig meget forskelligt, når strømmen reguleres har valgt at anmelde dem hver for sig.

 

arctic Cooling Freezer 7 Pro og Freezer 64 Pro

 

Arctic Cooling Freezer 7 Pro køleprofilen

Blæseren kan vippes af med en skruetrækker så køleprofilen står alene.

 

Arctic Cooling Freezer 7 Pro køleprofilen skråt forfra

 

Arctic Cooling Freezer 7 Pro bagsiden af køleprofilen

 

Arctic Cooling Freezer 7 Pro køleprofilen

 

Køleprofilen er bygget op omkring en base af kobber og 6 heatpipes også af kobber. Finnerne er af aluminium, der er en god varmeleder og samtidig vejer mindre end kobber. De tre nederste finner er bøjet nedad så noget af luften fra blæseren også hjælper med at køle komponenterne på bundkortet - en fin lille detalje der vidner om at produktet er gennemtænkt.

Arctic Freezer kontaktfladen

 

Freezer 7 Pro kontaktfladen

 

Kontaktfladen mellem Køleprofilen og CPU'en er en anelse ujævn. Man kan fornemme, at der er riller på langs af kontaktfladen, som ikke er slebet eller poleret væk. Alt i alt kunne man godt ønske sig en mere jævn kontaktflade.

Montering af Arctic Cooling Freezer 7 Pro

 

Freezer 7 Pro montering

 

Arctic cooling Freezer 7 Pro monteres på samme måde som Intels egen standard køler. Fire stifter trykkes gennem hullerne i bundkortene og låser køleprofilen fast med et "klik". Hvis køleprofilen skal fjernes drejes stifterne til åben position og så kan køleprofilen løftes af. Det er en enkel metode, der er let at gå til.

Specifikationer for Freezer 7 Pro:

 

Køleprofilens Specifikationer
Producent Arctic Cooling
Model Freezer 7 Pro
Modelnummer ?
Dimensioner b, d, h 10.7 Cm x 9.7 Cm x 12.7 Cm
Vægt / *med blæser 456 g / *520 g
Antal heatpipes 6
Kompatibilitet

Intel socket: LGA775

Alle Intel Celeron, Pentium 4, Pentium D og Core 2 Duo.

 

Blæserens specifikationer
Producent Arctic Cooling
Dimensioner 107 x 43.5 x 96 mm
Støjniveau ved 12 volt *35 dB(A)
CFM 45
RPM 2500 / *2540
*Tallene med stjerne er vores målinger. De andre tal er producentens oplysninger.

 

Arctic Cooling blæser

 

Blæseren er Arctic Coolings eget specielle design. Målene er lidt skæve, da rammen ikke er kvadratisk som hos andre blæsere. Rotorbladene og rotoren har dog næsten samme diameter som en almindelig 92 mm blæser. Blæseren på Freezer 7 Pro er kun ca. 2 mm større. Med 2500 RPM er blæseren ikke en decideret lownoise blæser, men Freezer 7 Pro er jo også rated til, at kunne køle de mest krævende CPU'er fra Intel. Vi kan dog håbe, at blæseren også yder godt ved et lavere omdrejningstal og støjniveau.

 

Freezer 7 Pro blæserens vibrationsdæmpende ophæng

Blæseren er hængt op i et specielt vibrationsdæmpende gummiophæng. Ophænget fungerer godt og man kan tydeligt mærke, at det begrænser overførslen af vibrationer fra blæser til køleprofil og derfra videre til bundkortet og kabinettet.

Blæseren kan ikke umiddelbart udskiftes, da den er monteret på køleprofilen med en særlig klips i hver side. Der skal dog ikke meget fantasi til at finde en anden måde at montere en blæser og vi har derfor testet køleprofilen både med den medfølgende blæser og vores reference blæser - en Nexus Real Silent Case Fan 92 mm.

Arctic Cooling Freezer 7 Pro med Nexus Real Silent Case Fan 92 mm

 

Monteringen af referenceblæseren gik smertefrit med to elastikker. Det kan sikkert gøres mere elegant, men denne teknik er fin til vores formål (På billedet er det køleprofilen fra Freezer 64 Pro, men teknikken er den samme).

Testen

StillePC tester altid efter den samme metode og på det samme system for at opnå sammenlignelige testresultater. Vi benytter os af avanceret måleudstyr og efterstræber en så videnskabelige fremgangsmåde som muligt. For en mere dybdegående præsentation af testmetoden henvises til artiklen Testmetode til CPU-kølere. Den korte version er, at vi tester ydelse og støjniveau under fuld belastning af CPU'en (load) og under hvile - når CPU'en ikke laver noget (idle). Derudover tester vi ved fire forskellige blæserhastigheder, for at give et indtryk af hvor godt køleren yder ved forskellige støjniveauer. For at kunne sammenligne køleprofilerne direkte testes der, når det er muligt, med en vores udvalgte referenceblæsere. Vi tester selvfølgelig også med den medfølgende blæser.

Testsystemet

Køleren er testet på vores "Intel Pentium 4 platform / 100 watt platform". Denne platform udgør den ene af to platforme, som vi benytter til at teste CPU-kølere. CPU'en på denne platform trækker ca. 100 watt under fuld belastning og kræver derfor meget af CPU-køleren. Læs mere om vores overvejelser for valg af testsystem i artiklen Testmetode til CPU-kølere.

Hardware:

 • CPU: Pentium 4 3.0 GHz LGA775 processor model 531 (100,76 watt)
 • Bundkort: ASUS P5RD2-VM
 • RAM: Performance Memory (A-Data) DDR-II 667 MHz
 • Harddisk: Seagate Baracuda, ST330620A, 30 GB
 • Grafikkort: Integreret Nvidia 6150
 • Strømforsyning: HEC-300LR-PT 300 watt

Software og monitorprogrammer

 • Asus Probe, monitorprogram
 • Speedfan, monitorprogram
 • CPUburn, stressprogram der belaser CPU'en

Måleudstyr:

 • Bruël og Kjær lydmåler, model 2209
 • Laser Tachometer
 • Variabel laboratoriestrømforsyning
 • Termometer

Testresultater for Freezer 7 Pro

Testresultaterne er indsamlet i et åbent system, hvor rumtemperaturen var 21 C. I et lukket system er temperaturen ofte højere. Man kan altså forvente lidt højere temperaturer i et lukket system. Hvor meget højere afhænger af temperaturen i kabinettet og af hvor god luftgennemstrømningen er.

 

Testresultater
Volt
Medfølgende blæser
Reference blæser Nexus 92 mm
RPM
dB(A)
Idle Temp.
Load Temp.
RPM
dB(A)
Idle Temp.
Load Temp.
12
2540
35
29
38
1472
23
31
42
9
1595
26
33
44
1124
21
33
46
7
756
-
39
63
856
-
36
51
5
466
-
46
76
480
-
38
59

 

test resultater for Freezer 7 Pro
*AC står for Arctic cooling og er den medfølgende blæser. Nexus er referenceblæseren.

 

Kommentar til resultaterne

Freezer 7 Pro med standardblæser - Ydelse og støj

Når blæseren tilføres 12 volt yder køleren virkelig godt. Den formår at holde den krævende Pentium 4 processor nede på 38 C under fuld belastning. Støjniveauet er dog meget højt. Med 35 dB(A) er blæseren ikke til at ignorere.

Ved 9 volt falder støjniveauet til 26 dB(A). Blæseren er stadig tydelig, men er knap så insisterende som ved 12 volt. Ydelsen er stadig fin og temperaturen kommer ikke over 44 C ved fuld belastning.

Ved 7 volt falder støjniveauet meget dramatisk og blæseren bliver uhørlig på en meters afstand. Lydmåleren kan ikke længere opfange nogen lyd og omdrejningerne er dalet til 756 RPM. Ved 7 volt er Freezer 7 Pro nærmest lydløs, men ydelsen bliver også dramatisk forringet, når blæserhastigheden sænkes. 63 C ryger temperaturen op på under fuld belastning ikke skræmmende, når man tænker på, at CPU'en kan holde til en temperatur på 90 C, men den er alligevel højere end mange vil bryde sig om.

Ved 5 volt falder ydelsen igen markant og de 76 C, som temperaturen kommer op på, kunne let være 86 C i et lukket og varmere system. Så ved 5 volt og 466 omdrejninger begynder Freezer 7 Pro at miste taget om den varme Pentium 4 processor. Der er dog ingen grund til at sænke blæserhastigheden så meget, for der er ikke noget at vinde rent støjmæssigt. Blæseren opleves lige så stille som ved 7 volt.

Freezer 7 Pro med Nexus 92 mm blæser - Ydelse og støj

Resultaterne med referenceblæseren er yderst opsigtsvækkende. Vi har på StillePC altid antaget, at forskellige blæsere ydede ca. lige godt, når de kørte med samme hastighed. Vi har med andre ord tænkt, at de små designforskelle ikke kunne spille den store rolle for ydelsen. Denne tankegang har testen med Nexus blæseren tvunget os til at revidere. Nexus blæseren yder nemlig langt bedre end blæseren fra Arctic Cooling, selvom blæserne kører med samme hastighed.

Ved 12 volt kører Nexus blæseren med 1472 RPM. Det er 123 RPM mindre end standardblæseren kører med ved 9 volt. Man skulle altså forvente at ydelsen ville være en lille smule ringere, da Nexus blæseren kører langsommere. Men det er det omvendte, der er tilfældet. Nexus blæseren holder CPU'en 2 C koldere end standardblæseren. Støjniveauet er på 23 dB(A), så blæseren kan høres, men den er ikke insisterende.

Ved 9 volt er der ikke den helt store forandring. Støjniveauet falder til 21 dB(A) og temperaturen stiger til med 4 C til 46 C.

Ved 7 volt kan blæseren ikke længere skelnes fra omgivelserne og lydmåleren slår ikke længere ud. Det dramatiske fald i støjniveauet har dog ikke medført en markant højere temperatur. Temperaturen er steget med 5 C til 51 C. Blæseren kører med 856 RPM og hvis vi sammenligner med standardblæseren ved 7 volt, hvor blæserhastigheden godt nok er lide lavere, ser vi at Nexus blæseren holder CPU'en hele 12 C koldere.

Blæseren er stadig dødstille, når strømmen sænkes til 5 volt og omdrejningstallet falder til 480 RPM. Standardblæseren kører med 466 RPM ved 5 volt, så her kan vi lave en meget direkte sammenligning. Først troede vi, at vi havde lavet en fejl eller noteret forkert ned, da resultaterne viste at Nexus blæseren med kun 480 RPM kunne holde CPU'en på 59 C. Det er hele 17 C lavere end standardblæseren under stor set de samme betingelser. Vi gentog hele testen for at sikre os, at der ikke var en noteringsfejl eller noget andet på spil, men vi fik nøjagtigt de samme resultater.

Konklusion

Arctic Cooling Freezer 7 Pro er en fin CPU-køler, som den er. Den kan holde selv meget varme CPU'er som den på vores testbænk under kontrol. Men hvis kølingen også skal være støjsvag, kan den måske få problemer med de varmeste Intel CPU'er markedet, i hvert fald hvis CPU'en ofte belastes. Mindre krævende og energieffektive CPU'er burde den klare lettere og den kan fint leverer støjsvag køling i samarbejde med en manuel eller automatisk blæserstyring, der giver mulighed for at regulere blæserhastigheden.

Arctic Freezer 7 Pro bliver en markant bedre køler hvis blæseren udskiftes. Vores referenceblæser, en Nexus Real Silent Case Fan på 92mm, leverede markant bedre ydelse ved et ligeså markant lavere støjniveau. Ved at skifte blæseren kan man forvandle Freezer 7 Pro den til en fremragende lownoise køler, der kan holde selv meget varme CPU'er under kontrol ved et lavt støjniveau. At den er billig, nem at håndterer og nem at finde plads tæller naturligvis også op.

Rent ydelsesmæssigt kan Freezer 7 Pro ikke følge med de helt store Køleprofiler til 120 mm blæsere, men i mange nye og energieffektive systemer kan de store kølere også let blive overkill, så til det rigtige system kan Freezer 7 Pro vise sig at være det helt rigtige valg.

Se de CPU-kølere vi anbefaler her

 

Positivt Negativt

+ Nem at montere
+ Indbygget vibationsdæmpning
+ God køleevne
+ Billig

- Standardblæseren larmer over 7 volt
- Blæseren kunne yde bedre

 

Arctic Cooling Freezer 7 Pro er venligst udlånt af Multimedia-Experten A/S.

 

 


Diskuter denne artikel i forummet

 

 
copyright © 2005 & 2006 StillePC.dk