Intel standard Pentium 4 køler

Her på StillePC begynder vi nu også at teste og anmelde CPU-kølere. Vi lægger ud med at teste den standard køler, der følger med, når man køber en Pentium 4 processor. For stilhedsentusiaster er det nok ikke den mest interessante køler, men når man vil se hvor meget stilhed og ydelse, man kan vinde ved at købe en anden og bedre CPU-køler, er det er en god reference. Det er også en mulighed for at afprøve vores testsetup, før vi kaster os over de rigtig interessante CPU-kølere.

Lad os kigge lidt nærmere på køleren:

 

 

 

Sådan ser den ud. En meget enkel CPU-køler der ikke benytter heatpipes eller andre specielle teknologier. Når blæseren tages af kan vi få et bedre indtryk af køleprofilen.

 

 

 

 

Køleprofilen fordeler varmen fra en massiv aluminiumkerne og ud i "finnerne". Finnerne deler sig i to hvilket giver et større overfladeareal, der betyder bedre varmeafgivelse. Køleren er dog på ingen måde imponerende i sin opbygning og den er ganske enkelt ikke stor nok til, at vi kan forvente, at den kan yde godt og samtidig være støjsvag.

 

 

Kontaktfladen mellem CPU og køleprofil er blank og glat og burde give en god kontakt. Der skal dog ikke meget til før at den bliver ridset. Da vi fjernede den medfølgende kølepasta med sprit og køkkenrulle, kom der nogle små ridser.

Montering

Monteringen af CPU-køleren er enkel og kræver ikke brug af værktøj. Fire stifter trykkes ned gennem hullerne i bundkortet og låser automatisk med et lille "klik". Når de fire Stifter drejes åbner de, så køleren kan flyttes og genbruges. Systemet er enkelt og fungerer fint.

 

 

 

Specifikationer:

 

Køleprofilens Specifikationer
Producent Intel
Model Pentium 4 standard
Modelnummer ?
Dimensioner h, b, d 7,2 cm - 8,5 cm - 5,5 cm
Vægt *med blæser 256 g. *338 g.
Antal heatpipes 0
Kompatibilitet

Intel socket 775

Det har ikke været muligt at finde ud af, hvor kraftige CPU'er køleren kan håndterer, da Intel ikke oplyser dette på deres hjemmeside. Den er dog rated til at kunne køle CPU'en i vores testsetup, som trækker ca. 100 watt under belastning.

 

Blæserens specifikationer
Dimensioner 80 mm
Støjniveau ved 12 volt 34 dB(A)
CFM ?
RPM 2579

 

Blæseren er en 80 mm type. Labelen afslører at den er produceret af Nidec, men ellers er det sparsomt med informationerne. Intel oplyser ikke noget om støjniveau, så de oplyste specifikationer stammer fra vores testresultater.

Testen

StillePC tester altid efter den samme metode og på det samme system for at opnå sammenlignelige testresultater. Vi benytter os af avanceret måleudstyr og efterstræber en så videnskabelige fremgangsmåde som muligt. For en mere dybdegående præsentation af testmetoden henvises til artiklen Testmetode til CPU-kølere. Den korte version er, at vi tester ydelse og støjniveau under fuld belastning af CPU'en (load) og under hvile - når CPU'en ikke laver noget (idle). Derudover tester vi ved fire forskellige blæserhastigheder, for at give et indtryk af hvor godt køleren yder ved forskellige støjniveauer.

 

 


CPU-køleren fra Intel i aktion på testbænken

 

Testsystemet

Køleren er testet på vores "Intel Pentium 4 platform / 100 watt platform". Denne platform udgør den ene af to platforme, som vi benytter til at teste CPU-kølere. CPU'en på denne platform trækker ca. 100 watt under fuld belastning og kræver derfor meget af CPU-køleren. Læs mere om vores overvejelser for valg af testsystem i artiklen Testmetode til CPU-kølere.

Hardware:

  • CPU: Pentium 4 3.0 GHz LGA775 processor model 531 (100,76 watt)
  • Bundkort: ASUS P5RD2-VM
  • RAM: Performance Memory (A-Data) DDR-II 667 MHz
  • Harddisk: Seagate Baracuda, ST330620A, 30 GB
  • Grafikkort: Integreret Nvidia 6150
  • Strømforsyning: HEC-300LR-PT 300 watt

Testresultater

Testresultaterne er indsamlet i et åbent system, hvor rumtemperaturen var 22 C. I et lukket system er temperaturen ofte højere, man kan altså forvente lidt højere temperaturer i et lukket system. Hvor meget højere afhænger af temperaturen i kabinettet og af hvor god luftgennemstrømningen er.

Testresultater for Intel standard Pentium 4 CPU-køler

Volt
RPM
dB(A)
Temp. Idle
Temp. Load
5
1936
25
45
75
7
1389
19
46
78
9
1895
25
44
76
12
2579
34
42
74

 

Kommentar til resultaterne

Ydelse

Testresultaterne taler for sig selv. Det er ikke en særlig overbevisende køleløsning, der følger med, når man køber en Pentium 4 CPU. Det skal tages med i betragtningen at vores testsystem er åbent og at temperaturen kan forventes at være markant højere i et lukket system med dårlig luftgennemstrømning. Denne standard køler fra Intel er i vores øjne en absolut minimumsløsning. Faktisk ligger den lige på grænsen af ikke at kunne køle tilstrækkeligt under de værst tænkelige forhold.

Det er også lidt skidt at se, at der ikke er større forskel på temperaturerne selvom blæserhastigheden svinger med mere end 1000 RPM fra 7 til 12 volt. Det vidner om, at køleprofilen har svært ved at slippe af med varmen også selv om blæseren kører meget hurtigt.

Man skulle forvente at blæseren ville kører langsommest ved 5 volt, men overraskende nok har blæseren indbygget en sikkerhedsforanstaltning, så den speeder op i tempo, hvis den får tilført mindre end 6 volt. Det er derfor at resultaterne for 5 volt ser lidt sære ud. Denne sikkerhedsforanstaltning vidner også om, at køleprofilen ikke er designet til en stille blæser med et lavt omdrejningstal.

Støj

Ved 12 volt støjer blæseren med 34 dB(A). Lyden er irriterende og er kendetegnet ved både dybe og mere hvinende lydnuancer. For stilhedsentusiaster er det et helt uacceptabelt højt støjniveau. På trods af at blæseren larmer og kører med ca. 2500 RPM er temperaturen meget høj under belastning. 74 C er bestemt i den høje ende.

Ved 9 volt falder hastigheden til 1895 RPM og der sker en reduktion i støjniveauet til 25 dB(A). Både støjniveauet og temperaturen på 76 C vil være for høj til de fleste.

Når blæseren tilføres 7 volt, begynder støjniveauet at blive acceptabelt, men nu begynder temperaturen også for alvor at være alarmerende. Et lukket system kan let være 10 C varmere end rumtemperaturen og de 78 C vi har målt ville i så fald ryge op på 88 C. CPU'en kan ifølge Intel tåle op til 90 C, så man leger altså alvorligt med ilden, hvis man benytter denne køler ved 7 volt.

Ved 5 volt slår blæserens sikkerhedsfunktion til og blæseren opfører sig stort set som om, at den får tilført 9 volt.

Konklusion

Hvis man ønsker høj ydelse og et lavt støjniveau, er der al mulig grund til at skifte Intels standard køler ud med en anden og bedre CPU-køler. Ydelsen ligger lige på grænsen af, at den overhovedet kan køle tilstrækkeligt og støjniveauet er som udgangspunkt for højt. Det bliver interessant at se hvor stor forskel der er på denne standard køler og de highend kølere vi vil teste fremover.

Se de CPU-kølere vi anbefaler her

 

Positivt Negativt

+ Nem at montere

- Højt støjniveau
- Stærkt begrænset køleevne

 


Diskuter denne artikel i forummet

 

 
copyright © 2005 & 2006 StillePC.dk