Testmetode til CPU-kølere

CPU-køleren har en vigtig opgave i computeren. Den skal holde CPU'ens hidsige varmeudvikling under kontrol, så computeren ikke brænder sammen. For en grundlæggende introduktion til CPU-køleren og dens funktion henvises til artiklen støjdæmpning af CPU-køler.

Her handler det imidlertid om hvordan man bedst tester og sammenligner forskellige CPU-kølere. Den bedste testmetode afhænger naturligvis af hvilke resultater, man ønsker at opnå. På mange andre hardware sider ligger fokus primært på ydelsen. Når man sammenligner kølerne, kigger man altså primært på hvilken der køler bedst.

Ydelsen er naturligvis vigtig, men her på StillePC er støjniveauet en mindst lige så vigtig faktor. Derfor stiller vi både krav om høj ydelse og støjsvag operation. Og da vi både stiller krav om god ydelse og lavt støjniveau, snævrer udvalget af interessante CPU-kølere sig betragteligt ind. De CPU-kølere, der er interessante for denne sides brugere, vil ofte være kendetegnet ved en stor køleprofil, der køles med en langsomt kørende blæser eller helt uden blæser. Man skal altså ikke forvente at finde anmeldelser af alle mulige forskellige CPU-kølere på denne side. Det er kun de kølere, som vi forventer yder godt ved et lavt støjniveau, som kommer i betragtning.

Det betyder dog ikke, at anmeldelserne er uinteressante for brugere, der ikke bekymre sig synderligt om støj. Der er ofte en sammenhæng mellem overordnet kvalitet, god ydelse og potentialet for støjsvag køling. Derfor kan overclockere og almindelige computerbrugere godt læse med og få noget ud af testresultaterne.

 

et udvalg af det udstyer der bruges til at teste en cpu køler. Her er lydmåler, strømforsyning, tachometer og bundkort med CPU køler
Et udvalg af det udstyr vi bruger under testen. Den store lydmåler fra Brüel og Kjær til venstre, tachometer i midten nederst og variabel strømforsyning til blæseren nederst til højre. Øverst til venstre ses AMD testsystemet her med en CPU-køler fra Arctic Cooling.

Sammenlignelige testresultater

Et af StillePC's grundprincipper er at alle testresultater så vidt muligt skal være sammenlignelige. Vi mener, at tests og anmeldelser mister meget af deres værdi, hvis det ikke er muligt at sammenligne testresultaterne fra en anmeldelse med en anden. Derfor tester vi altid de produkter vi kigger på efter samme stringente metode. På den baggrund bliver det muligt for brugeren at sammenligne de forskellige produkter direkte op i mod hinanden og vælge det produkt, der passer bedst til det specifikke formål.

Den stringente testmetode gør det også muligt at bringe roundups, hvor vi sammenholder testresultaterne. I disse roundups bliver det let for brugeren at få overblik over fordele og ulemper ved de forskellige produkter. Vi kan samtidig kåre vores bud på vindere i flere forskellige kategorier.

Testsystemerne

I skrivende stund tester vi på to forskellige platforme. Den primære grund til at teste på to forskellige systemer er, at det giver mulighed for at undersøge, hvordan CPU-køleren håndterer forskellige mængder varme.

Intel Pentium 4 platformen / 100 watt platformen

Intel platformen er udstyret med en Pentium 4 3.0 GHz LGA775 processor model 531. Denne CPU er valgt, fordi den ifølge CPUHeat & CPUMSR project afgiver 100,76 watt under fuld belastning. På StillePC betragter vi 100 watt som et maksimum for, hvor meget varme en CPU i et støjsvagt system bør afgive. Det er samtidigt en god generel maksimum værdi, da kun få CPU'er afgiver mere end 100 watt i varme. Stort set alle nye processortyper fra Intel og AMD bruger mindre end 100 watt. Så kan CPU-køleren køle denne opstilling tilfredsstillende kan den klare det meste.

AMD AM2 platformen / 65 watt platformen

AMD platformen er udstyret med en Athlon64 X2 3800+ 2.0GHz processor. Denne CPU er valgt, fordi den har en varmeudvikling på 65 watt under belastning. Med 65 watt er CPU'en energieffektiv og varmeudviklingen svarer til mange nyere CPU'er. På denne platform vil man altså få et billede af hvordan CPU-køleren håndterer den varme, som de fleste nye og energieffektive CPU'er udvikler.

Da der ikke er så stort et udvalg af CPU-kølere til AM2 standarten, benytter vi en adapter, så alle kølere der passer til AMD’s ældre standard socket 939 også kan testes.

De to platforme giver også mulighed for at teste monteringen af køleprofilen på flere forskellige platforme.

Temperaturmålinger og software

Temperaturerne måles af de interne sensorer i CPU'en. Vi bruger Asus Probe og Speedfan til at aflæse temperaturerne og foretager aflæsningen når temperaturen har været stabil i 10 minutter.

Målingerne foretages i to tilstande. Når CPU'en ikke laver noget (idle) og når den er under fuld belastning (load). Til at belaste CPU'en bruger vi det lille program CPU burn der kører i to sekvenser for at være helt sikker på at CPU'en er under fuld belastning.

Referenceblæser

Et andet tiltag til at gøre testresultaterne sammenlignelige, er at vi benytter en referenceblæser. CPU-kølere kommer med meget forskellige blæsere. Blæserne har meget forskellige specifikationer og yder vidt forskelligt. Så for at få et klart sammenligningsgrundlag for køleprofilens ydeevne testes alle køleprofiler med den samme reference blæser. Da blæseren altid har det samme støjniveau, kan man på denne måde sammenligne forskellige køleprofilers ydelse ved det samme støjniveau.

CPU-kølerne testes naturligvis også med den medfølgende blæser, så man kan få en fornemmelse af om man kan vinde noget rent støjmæssigt ved at skifte blæser.

 

Vi benytter Real Silent Case Fan blæserserien fra Nexus som referenceblæsere. Disse blæsere er blandt de mest lydløse vi har testet og de kan alle købes i DK. Alt efter køleprofilen benyttes en 120 mm, 92 mm eller en 80 mm blæser.

Da der findes mange måder at regulerer blæserhastigheden, er det oplagt at teste ydelsen ved forskellige hastigheder. Vi tester derfor ydelsen ved 5, 7, 9 og 12 volt. Da blæseren larmer mindre, des mindre strøm den får tilført, er det samtidig en test af hvordan køleren, som helhed yder ved forskellige støjniveauer.

Blæserens hastighed og den tilførte strøm kontrolleres med en laboratoriestrømforsyning og et laser thacometer.

Kølepasta

For at sikre en så ensartet test som overhovedet muligt benytter vi altid den samme kølepasta. Vi har valgt Arctic Silver Céramique fordi den yder godt og er let at arbejde med. Kølepastaen påføres ensartet efter Arctic Silver vejledning hver gang.

Lydmålinger

Lydmålingerne foretages som vanligt med laboratoriets stolthed - en analog lydmåler model 2209 fra det berømte danske firma Brüel og Kjær. Lydmålingerne foretages uafhængigt af målingerne af temperatur og ydelse. Hvis vi foretog lydmålingerne sammen med de øvrige målinger, ville støjen fra de andre komponenter forstyrre målingen. I stedet noteres omdrejningstal og strømspænding under den første test. Disse betingelser genskabes så, når lydmålingen foretages. Alle lydmålinger foretages efter den internationale ANSI/AMCA standard, hvor mikrofonen placeres en meter fra CPU-kølerens blæser.

Fysiske detaljer

Fordele og ulemper ved CPU-kølerens fysiske detaljer overvejes. Eksempelvis kan en stor og tung køler være yderst effektiv, men den kan samtidig stille særlige krav til kabinettet. Overflade arealet spiller en afgørende rolle for varmeafledningen ligesom andre fysiske detaljer kan kræve en kommentar.

Montering

Hvor nemt eller svært det er at montere køleprofilen spiller også en rolle, når CPU-køleren skal vurderes. Er monteringsmekanismen skrøbelig eller er det svært at udføre monteringen korrekt, kan det i sidste ende betyde at CPU-køleren ikke virker efter hensigten. En nem og sikker montering uden brug af ekstra værktøj er at foretrække.

Afrunding

Ved at indsamle alle disse forskellige data og præsentere dem på en overskuelig måde, er det hensigten, at brugeren let kan danne sig et overblik over de forskellige CPU-køleres kvaliteter og vælge den køler der passer til bedst til de specifikke behov.


 
copyright © 2005 & 2006 StillePC.dk