NorthQ NQ-3709BL Silent Tornado (80 mm blæser) til test.

NorthQ NQ-3709BL Silent Tornado er den første LED blæser, vi kigger på her på siden. Blæseren adskiller fra alle de andre blæsere, som vi har kigget på ved, at den lyser, når den kører. Fire små LED dioder lyser bag ved finnerne og giver en speciel visuel effekt.

For nogen er det visuel støj, men for andre er det et must, at maskinen blinker som et skydetelt, når man skal til LAN party. Hvis man hører til den sidste gruppe, ville det jo være rart, hvis man kunne få en blæser, der både var stille og lyste op i kabinettet.

Måske er NorthQ NQ-3709BL Silent Tornado blæseren der opfylder de krav. Det vil vise sig, når vi har kørt denne specielle blæser gennem testopstillingen.

Lad se lidt nærmere på blæseren.

 

Det er ikke kun de små dioder, der adskiller NorthQ NQ-3709BL Silent Tornado fra andre blæsere. Blæserens ramme er lavet i massivt aluminium og efterlader et indtryk kvalitet. Finnerne er derimod lavet i chromfarvet plastic og er mere almindelige. Hjørnerne er lukkede og modsat andre blæsere, hvor man med en hobbykniv let kan "lukke dem op", er disse lukket af massivt aluminium. Der medfølger skruer og adapterkabel til 4-bens stik.

 


Specifikationer for NorthQ NQ-3709BL Silent Tornado

Dimensioner 80 mm
Hjørner Lukkede
Leje kugleleje
Tilslutning 3-bens & 4-bens
Volt - ampere - watt 12 V - 0,07 A - 0,84 W
RPM 1200
CFM (kubikfod per minut) 16,5
Støj 15 dB(A)
Pris ca. 130 kr.

Hvad ved vi om NorthQ NQ-3709BL Silent Tornado inden testen.

NQ-3709BL Silent Tornado har klassiske lownoise specifikationer. 1200 RPM burde sikre, at den er stille. 16,5 CFM er nok ikke helt galt ved 1200 RPM. Blæseren har kugleleje, der traditionelt sikre lang levetid. Der følger et adapterkabel med, så blæseren kan tilsluttes både 3- og 4-bens stik.

Test af NorthQ NQ-3709BL Silent Tornado

Test: metode og udstyr

Alle produkter i den samme kategori testes efter samme metode. Derfor kan alle de testede produkter umiddelbart sammenlignes. Det gør det lettere at vælge mellem produkterne.

Læs mere om testmetoden og StillPC's principper for tests her.

Lydmålinger: Brüel og Kjær type 2209
Omdrejninger (RPM): Laser tachometer
Spænding: Multimeter

Testens formål er at undersøge hvordan blæseren opfører sig og hvor meget den larmer i forskellige situationer. Da man umiddelbart kan trække både 5, 7 og 12 volt fra strømforsyningen, er det oplagt at undersøge hvordan blæseren opfører sig ved disse spændinger. For at springet fra 7 - 12 volt ikke skal blive for stort, har vi indsat 9 volt, der kun kan opnås med en eller anden form for blæserstyring. Ud fra skemaet kan man altså sammenligne støjniveauet fra forskellige blæsere ved 5, 7, 9 og 12 volt.

Skemaet har også en kolonne, der fokuserer på omdrejninger per minut (RPM). Det skyldes, at der er stor forskel på, hvor mange omdrejninger de forskellige blæsere kører med ved samme spænding (volt). Men har man en trinløs blæserstyring, kan man altid få to forskellige blæsere til at køre med det samme omdrejnings tal. Kolonnen med RPM gør det altså muligt at sammenligne vidt forskellige blæsere ved præcis samme antal omdrejninger. Det er interessant fordi, at en lownoise blæser godt kan støje mere end en "almindelig" blæser, når begge kører med samme antal omdrejninger og dermed køler lige effektivt. Det er med andre ord et mere objektivt sammenligningsgrundlag end volt tallet. Det mest objektive sammenligningsgrundlag ville dog være at måle lydniveauet i forhold til CFM. Læs hvorfor vi ikke medtager CFM i vores tests i artiklen Testmetode til støjsvage blæsere

Lad os se hvordan NorthQ NQ-3709BL Silent Tornado fylder skemaet ud.

Volt RPM* dB(A)
4,0** 168 -
5,0 320 -
6,0 500 -
7,0 659 -
7,6 750 14
7,8*** 780 14
9,0 954 15
9,4 1000 15
11,4 1250 16
12,0 1317 16

*Runder per minut (Rounds per minute).
**Laveste spænding hvor blæseren ikke går i stå.
***Laveste spænding som blæseren starter ved.
Afstand mellem blæser og lydmåler: 1 meter.
Baggrundsstøj i testomgivelserne 14 dB(A).


NorthQ NQ-3709BL Silent Tornado ved 12, 9, 7 og 5 volt

Ved 12 volt er NQ-3709BL Silent Tornado en ganske stille blæser og det vil ofte ikke være nødvendigt at skrue yderligere ned. Der er dog heller ikke det store skift i lydniveauet, når strømmen sænkes. Ved 9 volt falder lydtrykket til 15 dB(A) og sænkes strømmen til 7 volt, stiller nålen på lydmåleren sig på 14 dB(A). Ved 5 volt kan vi ikke længere måle på lyden, men så er ydelsen også så ringe, at det er svært at forestille sig nogen praktisk anvendelse.

Med 16 dB(A) ved 12 volt er blæseren stille som standard. Det er også en fornøjelse at konstatere, at det oplyste lydniveau og vores målinger for en gang skyld stemmer overens. Der er godt nok 1 dB(A) til forskel på de 15 dB, som NorthQ oplyser og så vores måling på 16 dB, men det er inden for vores måleusikkerhed på netop 1 dB.

NorthQ NQ-3709BL Silent Tornado - RPM

Blæseren fra NorthQ har et maks RPM-tal på 1200, hvilket placerer den i lownoise kategorien. Det lidt lave omdrejningstal betyder, at blæseren ikke kan løse køleopgaver, der kræver meget luft. Men i et afbalanceret og energieffektivt system passer den fint. Man vinder ikke meget støjmæssigt ved at skrue ned for blæseren. Derimod falder ydelsen betragteligt, så blæseren fungerer mest optimalt, hvis man ikke piller ved strømmen.

Der er en anden grund til, at det ikke kan anbefales at skrue ned for strømmen og her er der tale om en decideret fejl. NorthQ oplyser at blæseren starter ved 6 volt, men ifølge vores test skulle spændingen i flere tilfælde helt op på 7,8 volt før blæseren startede. Hvis man tilfører blæseren 7 volt, kan man altså ikke være sikker på, at den starter. Normalt starter blæsere ved en lavere spænding end den producenten oplyser, men her er det altså omvendt. Det må betragtes som en alvorlig fejl ved blæseren. Fejlen har naturligvis konsekvenser for blæserens fleksibilitet, da den kun fungerer sikkert mellem 780 og 1200 RPM.

Som en ekstra oplysning kan vi fortælle, at vi også har haft fat i 120 mm udgaven med LED lys. Den kunne kun lige nøjagtigt holde specifikationerne og startede ved 6 volt. Men begge blæsere skal altså have tilført mere strøm end andre blæsere for at starte sikkert. Vi mistænker LED lysene for at være årsag til dette. Hvis det viser sig at være rigtigt, kan blæsere med LED lys ikke anbefales til systemer hvor der benyttes blæserstyring til at justere blæseren. Den høje startspænding begrænser fleksibiliteten og der er risiko for at blæseren ikke starter. Det kan i sidste ende føre til komponenter der brænder sammen.

Vibrations støj

NorthQ NQ-3709BL Silent Tornado er ikke præget af meget vibration. Men de specielle lukkede hjørner kan gøre det svært at benytte bløde vibrationsdæmpende ophæng, hvis man ønsker at montere blæseren på den måde.

Konklusion

Det er med en lidt blandet fornemmelse, at vi har testet NorthQ NQ-3709BL Silent Tornado. Blæseren kan anbefales, hvis man er til lys og effekter i kabinettet og hvis man ikke har tænkt sig at sænke strømmen. Hvis man vil have en pålidelig blæser, der kan justeres efter behov er blæseren fra NorthQ ikke det bedste valg. Det er bekymrende, at den ikke starter sikkert før den får tilført 7,8 volt, så samlet set finder NorthQ NQ-3709BL Silent Tornado ikke vej til vores liste over anbefalede blæsere.

Se alle anbefalede støjsvage blæsere her.

 

Positivt Negativt

+ Meget stille ved 12 volt
+ korrekt angivelse af støjniveau
+ Flere tilslutningsmuligheder

- Ufleksibel
- Kræver høj spænding for at starte

 

NorthQ NQ-3709BL Silent Tornado er venligst udlånt af Midtdata, som forhandler blæseren.

 Diskuter denne artikel i forummet

 
copyright © 2005 & 2006 StillePC.dk