Scythe S-FLEX SFF21D (120 mm blæser) til test

Scythe S-FLEX SFF21D er den første blæser i en serie på tre nye blæsere fra Scythe. Serien omfatter tre 120 mm blæsere, der kun adskiller sig fra hinanden ved at have forskellige omdrejningstal. I denne anmeldelse kigger vi på S-FLEX SFF21D, der er den mest stille blæser, vi endnu har testet.

De to andre blæsere hedder S-FLEX SFF21E og S-FLEX SFF21F. Dem kigger vi naturligvis også på i senere anmeldelser.

Forventningerne er høje til S-FLEX serien fordi, at Scythe med deres suveræne CPU kølere har bevist, at de kan levere Lownoise løsninger at høj kvalitet. Og noget tyder på, at de med S-FLEX serien igen har ramt rigtigt.

Fælles specifikationer for Scythe S-FLEX serien:

Spring direkte til testen af Scythe S-FLEX SFF21D

Sådan ser de ud, de tre nye blæsere fra Scythe. De ligner til forveksling almindelige standard blæsere i sort plastic og der er ikke noget i designet, der fanger opmærksomheden.

Scythe S-FLEX SFF21D, SFF21E, SFF21F

Der hvor blæserne fra Scythe skiller sig ud fra andre blæsere er inden i. Normalt er blæsere udstyret med enten glideleje eller kugleleje, hvor glidelejet larmer mindst, men kuglelejet holder længere.

Scythes blæsere er hverken udstyret med glideleje eller kugleleje, men med et S-FDB leje fra SONY. S-FDB står for SONY Fluid Dynamic Bearing og er et flydende leje.

S-FDB, SONY Fluid Dynamic Bearing

I følge Sony er fordelen ved den nye type leje mindre friktion mellem delene og dermed mindre støj og længere levetid. I så fald får man det bedste fra både glidelejet og kuglelejet i denne nye type leje. Scythe oplyser at S-FDB lejet har en levetid på 150.000 timer. Til sammenligning har et kugleleje normalt en levetid på ca. 50.000 timer og et glideleje 20.000 timer.

Vores tests viser at støjniveauet er ganske lavt, men kun tiden kan vise, om S-FLEX serien også kan stå distancen over tid. Vores tests viser også at S-FLEX serien er helt fri for klikken og ujævnheder fra leje og motor. Så noget har SONY gjort rigtigt med det nye S-FDB leje.

Scythe S-FLEX SFF21D (corner)
Scythe S-FLEX SFF21D (kabel)

Alle blæserne har åbne hjørner og der medfølger skruer til montering. Der er dog også mulighed for at bruge de gængse bløde ophæng for at dæmpe vibrationer fra blæseren. Der medfølger endvidere et adapterkabel, som åbner op for alle tilslutningsmuligheder.

 

Scythe S-FLEX SFF21D

Lad os se lidt nærmere på S-FLEX SFF21D. Det er kun farven, der røber, at den er anderledes end de andre blæsere og så kan man se, at den kun trækker 0,10 ampere. Det passer fint med, at det er modellen med færrest omdrejninger, som vi har med at gøre.

Scythe S-FLEX SFF21D
Scythe S-FLEX SFF21D (Label)

 

Specifikationer for Scythe S-FLEX SFF21D

Dimensioner 120 mm
Hjørner åbne
Leje S-FDB leje
Tilslutning 3-bens & 4-bens
Volt - ampere - watt 12 V - 0,10 A - 1,2 W
RPM 800
CFM (kubikfod per minut) 33,5
Støj 8,9 dB(A)
Pris ca. 115kr.

Hvad ved vi om Scythe S-FLEX SFF21D inden testen.

Med 800 RPM er S-FLEX SFF21D den blæser med færrest omdrejninger per minut, som vi har haft til test. Det tyder på, at blæseren er designet specifikt til støjsvage og velafbalancerede systemer. Som noget nyt er blæseren udstyret med et flydende leje, som lover lavt støjniveau og lang levetid. At de få omdrejninger og det nye leje skulle kunne bringe lydniveauet helt ned på de oplyste 8,9 dB(A), forholder vi noget skeptiske overfor. Vi har før set, at producenterne bliver fantasifulde, når de skal konkurrere på støjniveau. CFM på 33,5 er lidt højt, men hvis det holder stik, er det virkelig flot.

Test af Scythe S-FLEX SFF21D

 

Test: metode og udstyr

Alle produkter i den samme kategori testes efter samme metode. Derfor kan alle de testede produkter umiddelbart sammenlignes. Det gør det lettere at vælge mellem produkterne.

Læs mere om testmetoden og StillPC's principper for tests her.

Lydmålinger: Brüel og Kjær type 2209
Omdrejninger (RPM): Laser tachometer
Spænding: Multimeter

Testens formål er at undersøge hvordan blæseren opfører sig og hvor meget den larmer i forskellige situationer. Da man umiddelbart kan trække både 5, 7 og 12 volt fra strømforsyningen, er det oplagt at undersøge hvordan blæseren opfører sig ved disse spændinger. For at springet fra 7 - 12 volt ikke skal blive for stort, har vi indsat 9 volt, der kun kan opnås med en eller anden form for blæserstyring. Ud fra skemaet kan man altså sammenligne støjniveauet fra forskellige blæsere ved 5, 7, 9 og 12 volt.

Skemaet har også en kolonne, der fokuserer på omdrejninger per minut (RPM). Det skyldes, at der er stor forskel på, hvor mange omdrejninger de forskellige blæsere kører med ved samme spænding (volt). Men har man en trinløs blæserstyring, kan man altid få to forskellige blæsere til at køre med det samme omdrejnings tal. Kolonnen med RPM gør det altså muligt at sammenligne vidt forskellige blæsere ved præcis samme antal omdrejninger. Det er interessant fordi, at en lownoise blæser godt kan støje mere end en "almindelig" blæser, når begge kører med samme antal omdrejninger og dermed køler lige effektivt. Det er med andre ord et mere objektivt sammenligningsgrundlag end volt tallet. Det mest objektive sammenligningsgrundlag ville dog være at måle lydniveauet i forhold til CFM. Læs hvorfor vi ikke medtager CFM i vores tests i artiklen Testmetode til støjsvage blæsere

Lad os se hvordan Scythe S-FLEX SFF21D fylder skemaet ud.

Volt RPM* dB(A)
5,1** 240 -
7,0 446 -
7,5 500 14
8,9*** 633 15
9,0 639 15
10,3 750 16
12,0 887 17

*Runder per minut (Rounds per minute).
**Laveste spænding hvor blæseren ikke går i stå.
***Laveste spænding som blæseren starter ved.
Afstand mellem blæser og lydmåler: 1 meter.
Baggrundsstøj i testomgivelserne 14 dB(A).


Scythe S-FLEX SFF21D ved 12, 9, 7 og 5 volt

Scythe S-FLEX SFF21D er den mest stille blæser ved 12 volt, som vi endnu har testet. Selv om den kører lidt for stærkt i forhold til specifikationerne (887 RPM), holder den sig på 17 dB(A). Det er et næsten dobbelt så højt dB-tal, som Scythe har oplyst. Det betyder ikke, at blæseren larmer, den er ganske stille, men at vi igen ser et eksempel på, at der mangler standarder for opgivelse af lydniveau. Vi kan bare ryste på hovedet over, at flere producenter angiver urealistisk lave dB-niveauer. Men samtidigt kan vi også glæde os over, at Scythe S-FLEX SFF21D faktisk er en meget stille blæser selv ved 12 volt. Når strømmen sænkes til 9 volt falder lydtrykket til 15 dB og ved 7 volt rammer vi grænsen for hvad vi kan måle på 14 dB.

Scythe S-FLEX SFF21D - RPM

800 RPM er som udgangspunkt ikke meget, men der er sikkert rigtig mange hurtigere blæsere, der er skruet ned til omkring 800 RPM. Det er nemlig her, at de fleste blæsere begynder at blive rigtig stille. Så hvorfor egentlig investere i en hurtigere blæser og være afhængig af en blæserstyring, når man kan få stilhed helt enkelt med Scythe S-FLEX SFF21D. Til formål, hvor man ikke har behov for en kraftig blæser, er Scythe S-FLEX SFF21D en virkelig god løsning.

Hvis man ønsker fleksibilitet, er Scythe S-FLEX SFF21D derimod ikke det rigtige valg. Den går i stå, når strømmen sænkes til 5,1 volt og starter først stabilt ved 8,9 volt. Hvis man vil være sikker på, at blæseren starter, kan man altså kun operere indenfor ca. 630 - 800 RPM. Her er de andre S-FLEX blæsere et bedre valg.

Vibrations støj

Det nye S-FDB leje i S-FLEX serien er en positiv nyhed. Blæseren kører jævnt og uden nogen form for uregelmæssigheder. Der således ikke mere vibration end den, der uundgåeligt opstår, når noget drøner rundt med 800 RPM og det er ikke meget.

Konklusion

Scythe S-FLEX SFF21D er alt i alt en god nyhed for stilhedsentusiaster. Det er den første blæser, der reelt er stille ved 12 volt. Med 17 dB(A) vil mange være tilfredse med lydniveauet uden, at skule igang med en eller anden form for blæserstyring. Scythe S-FLEX SFF21D er en god blæser til specielle formål og vi byder den velkommen på listen over anbefalede blæsere.

Se alle anbefalede støjsvage blæsere her.

 

Positivt Negativt

+ Stille ved 12 volt
+ Meget jævn
+ Kun lidt vibration
+ Flere tilslutningsmuligheder

- Optimistisk angivelse af lydniveau
- Meget lidt fleksibel

 

Scythe S-FLEX SFF21D er venligst udlånt af BS Multimedia, som forhandler blæseren.

 Diskuter denne artikel i forummet

 
copyright © 2005 & 2006 StillePC.dk