Sharkoon Silent Eagle 1000 (80 mm blæser) til test.

Silent Eagle 1000 er den anden blæser i Silent Eagle serien fra Sharkoon, som vi tester. Den første blæser - Silent Eagle 2000 - viste sig at være en glimrende og frem for alt stille blæser. Vi har derfor god grund til at tro, at også Silent Eagle 1000 vil ende på listen over anbefalede blæsere.

Ligesom 2000 modellen er Silent Eagle 1000 designet med inspiration fra den særlige overflade på en golfbold. Det gør Silent Eagle serien til en anderledes blæserserie, i hvert fald når det gælder udseende. Uanset om det specielle design er et stunt for at få opmærksomhed eller om det rent faktisk har en gavnlig effekt, så er Sharkoons Silent Eagle 1000 mere end blot smart design. Faktisk er Silent Eagle 1000 den mest stille 80 mm blæser vi endnu er støt på.

Lad os se nærmere på blæseren.

 

Silent Eagle 1000 forfra
Silent Eagle 1000 åbent hjørne

 

Ifølge Sharkoon skulle overfladens særlige struktur på Silent Eagle 1000 give mindre turbulens og dermed en mere effektiv luftgennemstrømning. Princippet er det samme, som bruges ved golfbolde, der svæver længere, når overfladen er fyldt med "dimples". Om princippet kan overføres direkte er svært at vurdere, men under alle omstændigheder er Silent Eagle 1000 en god blæser. Blæseren har åbne hjørner og det er meget positivt at opdage, at der både medfølger almindelige skruer og vibrationsdæmpende gummiophæng. Det viser at Sharkoon ikke blot har tænkt på akustisk støj, men også på vibrationsstøj.


Silent Eagle 1000 kabel
Silent Eagle 1000 skruer og  bløde ophæng

 

 

Specifikationer for Silent Eagle 1000

Dimensioner 80 mm
Hjørner åbne
Leje glideleje
Tilslutning 3-bens & 4-bens
Volt - ampere - watt 12 V - - 1,44 W
RPM 1000
CFM (kubikfod per minut) 11,4
Støj 8,9 dB(A)
Pris ca. 60 kr.

Hvad ved vi om Silent Eagle 1000 inden testen.

Silent Eagle 1000 er den blæser med lavest ydelse, som vi endnu er støt på. 1000 RPM er ikke alverden og et oplyst CFM-tal på 11,4 vidner om, at det ikke er en super kølemaskine, vi har med at gøre. Men de lave specifikationer giver også håb om at blæseren er yderst støjsvag. Om den kan leve op til oplyste 8,9 dB(A) virker tvivlsomt, men vi forventer, at den er stille. Lejet er et glideleje, der normalt er mere stille end et kugleleje. Der medfølger også et adapterkabel til 3- og 4-bens stik. Prisen ligger i den lave ende, hvis man skeler til klassikerne fra Papst og Nexus.

Test af Silent Eagle 1000

Test: metode og udstyr

Alle produkter i den samme kategori testes efter samme metode. Derfor kan alle de testede produkter umiddelbart sammenlignes. Det gør det lettere at vælge mellem produkterne.

Læs mere om testmetoden og StillPC's principper for tests her.

Lydmålinger: Brüel og Kjær type 2209
Omdrejninger (RPM): Laser tachometer
Spænding: Multimeter

Testens formål er at undersøge hvordan blæseren opfører sig og hvor meget den larmer i forskellige situationer. Da man umiddelbart kan trække både 5, 7 og 12 volt fra strømforsyningen, er det oplagt at undersøge hvordan blæseren opfører sig ved disse spændinger. For at springet fra 7 - 12 volt ikke skal blive for stort, har vi indsat 9 volt, der kun kan opnås med en eller anden form for blæserstyring. Ud fra skemaet kan man altså sammenligne støjniveauet fra forskellige blæsere ved 5, 7, 9 og 12 volt.

Skemaet har også en kolonne, der fokuserer på omdrejninger per minut (RPM). Det skyldes, at der er stor forskel på, hvor mange omdrejninger de forskellige blæsere kører med ved samme spænding (volt). Men har man en trinløs blæserstyring, kan man altid få to forskellige blæsere til at køre med det samme omdrejnings tal. Kolonnen med RPM gør det altså muligt at sammenligne vidt forskellige blæsere ved præcis samme antal omdrejninger. Det er interessant fordi, at en lownoise blæser godt kan støje mere end en "almindelig" blæser, når begge kører med samme antal omdrejninger og dermed køler lige effektivt. Det er med andre ord et mere objektivt sammenligningsgrundlag end volt tallet. Det mest objektive sammenligningsgrundlag ville dog være at måle lydniveauet i forhold til CFM. Læs hvorfor vi ikke medtager CFM i vores tests i artiklen Testmetode til støjsvage blæsere

Lad os se hvordan Silent Eagle 1000 fylder skemaet ud.

Volt RPM* dB(A)
3,1** 69 -
5,0*** 303 -
7,0 500 -
9,0 706 -
9,6 750 -
12,0 950 14

*Runder per minut (Rounds per minute).
**Laveste spænding hvor blæseren ikke går i stå.
***Laveste spænding som blæseren starter ved.
Afstand mellem blæser og lydmåler: 1 meter.
Baggrundsstøj i testomgivelserne 14 dB(A).


Silent Eagle 1000 ved 12, 9, 7 og 5 volt

Et hurtigt kig på skemaet gør det klart, at der ikke så forfærdeligt meget at sige om Silent Eagle 1000. Ved 12 volt kan vi lige akkurat måle lydniveauet over baggrundsstøjen. Blæseren er altså uhyggeligt stille ved 12 volt. Skrues den længere ned til 9, 7 eller 5 volt er den umulig at måle på. Selv ved 12 volt opleves blæseren som lydløs. Der er altså tale om en rigtig lownoise blæser. Prisen for det lave lydniveau er dog ringe ydelse, men i et velafbalanceret system med lav varmeudvikling er Silent Eagle 1000 en suveræn blæser, da den er så godt som lydløs. Sharkoon har angivet lydniveauet til 8,9 dB(A) hvilket er ca. 5 dB under vores målinger. Endnu en gang oplever vi altså en producent, der er yderst optimistisk med angivelsen af støjniveauet. Det er synd, for Silent Eagle 1000 er absolut en stille blæser.

Silent Eagle 1000 - RPM

Med et maksimalt omdrejningstal på 1000 er det begrænset hvor meget køling Silent Eagle 1000 kan levere. Derfor er der nok heller ikke mange, der vil skrue ret meget ned for denne blæser. Blæseren kommer til sin ret, når man ikke har behov for kraftig køling og ikke gider bøvle med at benytte en blæserstyring. Slut blæseren til og du har støjsvag køling, sådan er Silent Eagle 1000 tænkt og sådan virker den.

Hvis man alligevel begynder at justere hastigheden på Sharkoons Silent Eagle 1000 viser det sig, at den faktisk er en ret fleksibel blæser inden for sit snævre felt. Den opererer mellem 69 og 1000 RPM. Den er dog på ingen måde så fleksibel som blæsere med højere maks RPM. Hvis man vil have en blæser, der kan bruges til andet end decideret lownoisekøling, skal man kigge efter en blæser med højere specifikationer. Storebroren Silent Eagle 2000 er et bud på en mere fleksibel allround blæser.

Vibrations støj

Denne støjsvage blæser virker på alle måder lækker og "smooth" og motoren og lejet i Silent Eagle 1000 giver ikke anledning til megen vibration. Alligevel leveres Silent Eagle 1000 med vibrationsdæmpende gummiophæng, som modvirker at blæserens vibrationer forplanter sig til kabinettet. Dette er et eksempel til efterfølgelse for andre producenter. Blæserstøj er nemlig ikke kun akustisk støj, men i høj grad også resonansstøj forsaget af vibrationer.

Konklusion

Silent Eagle 1000 er den mest støjsvage 80 mm blæser, vi endnu har testet. Det er naturligvis et stort plus. Men træerne vokser ikke ind i himlen. Det lave støjniveau er en følge af en lidt svag ydelse. Men hvis man ikke har brug for det helt vilde og ikke gider at bøvle med en blæserstyring er Silent Eagle 1000 en suveræn blæser. At prisen også er lav og at der mødfølger bløde vibratiosdæmpende ophæng er bare et ekstra plus.

Se alle anbefalede støjsvage blæsere her.

 

Positivt Negativt

+ Meget stille ved 12 volt
+ Meget jævn
+ gummiophæng følger med
+ Flere tilslutningsmuligheder

- optimistisk opgivelse af lydniveau

 

Silent Eagle 1000 er venligst udlånt af Midtdata, som forhandler blæseren.

 Diskuter denne artikel i forummet

 
copyright © 2005 & 2006 StillePC.dk