Sharkoon Silent Eagle 2000 (120 mm blæser) til test.

Vi har tidligere anmeldt tre blæsere i Silent Eagle serien fra Sharkoon. I denne anmeldelse kigger vi på den sidste blæser i serien nemlig Silent Eagle 2000.

Silent Eagle 2000 er en 120 mm blæser, der som navnet antyder kører med en hastighed på 2000 omdrejninger per minut. Med den hastighed kan vi ikke forvente, at den er lige så støjsvag som de mest stille blæsere. Men hvis den er lige så stille som sin fætter, Silent Eagle 1000, når strømmen reguleres, er det en rigtig god allround blæser, der også kan bruges i støjsvage systemer.

Lad os se nærmere på blæseren.

 

 

Ifølge Sharkoon skulle overfladens særlige struktur på Silent Eagle 2000 give mindre turbulens og dermed en mere effektiv luftgennemstrømning. Princippet er det samme, som bruges ved golfbolde, der svæver længere, når overfladen er fyldt med "dimples". Om princippet kan overføres direkte er svært at vurdere, men under alle omstændigheder er Silent Eagle 2000 en god blæser. Blæseren har åbne hjørner og det er meget positivt at opdage, at der både medfølger almindelige skruer og vibrationsdæmpende gummiophæng. Det viser at Sharkoon ikke blot har tænkt på akustisk støj, men også på vibrationsstøj.


Silent Eagle 1000 kabel
Silent Eagle 1000 skruer og  bløde ophæng

 

 

Specifikationer for Silent Eagle 2000

Dimensioner 120 mm
Hjørner åbne
Leje glideleje
Tilslutning 3-bens & 4-bens
Volt - ampere - watt 12 V - ? A- 2,16 W
RPM 2000
CFM (kubikfod per minut) 76,4
Støj 36,1 dB(A)
Pris ca. 100 kr.

Hvad ved vi om Silent Eagle 2000 inden testen.

Med 2000 RPM er Silent Eagle 2000 en kraftig blæser, der kan bruges til andet end lownoise køling. Det høje omdrejningstal åbner op for flere anvendelsesmuligheder og er som sådan en fin ting. Men mange omdrejninger giver også et højere støjniveau. 36,1 dB(A) oplyser Sharkoon og det er egentlig helt godt, når det sammenholdes med ydelsen. Blæseren er angivet til at flytte 76,4 CFM, hvilket virker realistisk. Der medfølger adapter kabel til 4-bens stik og blæseren har glideleje, hvilket ofte giver mindre støj.

Test af Silent Eagle 2000

Test: metode og udstyr

Alle produkter i den samme kategori testes efter samme metode. Derfor kan alle de testede produkter umiddelbart sammenlignes. Det gør det lettere at vælge mellem produkterne.

Læs mere om testmetoden og StillPC's principper for tests her.

Lydmålinger: Brüel og Kjær type 2209
Omdrejninger (RPM): Laser tachometer
Spænding: Multimeter

Testens formål er at undersøge hvordan blæseren opfører sig og hvor meget den larmer i forskellige situationer. Da man umiddelbart kan trække både 5, 7 og 12 volt fra strømforsyningen, er det oplagt at undersøge hvordan blæseren opfører sig ved disse spændinger. For at springet fra 7 - 12 volt ikke skal blive for stort, har vi indsat 9 volt, der kun kan opnås med en eller anden form for blæserstyring. Ud fra skemaet kan man altså sammenligne støjniveauet fra forskellige blæsere ved 5, 7, 9 og 12 volt.

Skemaet har også en kolonne, der fokuserer på omdrejninger per minut (RPM). Det skyldes, at der er stor forskel på, hvor mange omdrejninger de forskellige blæsere kører med ved samme spænding (volt). Men har man en trinløs blæserstyring, kan man altid få to forskellige blæsere til at køre med det samme omdrejnings tal. Kolonnen med RPM gør det altså muligt at sammenligne vidt forskellige blæsere ved præcis samme antal omdrejninger. Det er interessant fordi, at en lownoise blæser godt kan støje mere end en "almindelig" blæser, når begge kører med samme antal omdrejninger og dermed køler lige effektivt. Det er med andre ord et mere objektivt sammenligningsgrundlag end volt tallet. Det mest objektive sammenligningsgrundlag ville dog være at måle lydniveauet i forhold til CFM. Læs hvorfor vi ikke medtager CFM i vores tests i artiklen Testmetode til støjsvage blæsere

Lad os se hvordan Silent Eagle 2000 fylder skemaet ud.

Volt RPM* dB(A)
2,4**(***) 500 14
3,5 750 15
5,0 1033 19
6,3 1250 23
7,0 1360 25
8,0 1500 28
9,0 1660 31
9,7 1750 33
11,9 2000 36
12,0 2009 36

*Runder per minut (Rounds per minute).
**Laveste spænding hvor blæseren ikke går i stå.
***Laveste spænding som blæseren starter ved.
Afstand mellem blæser og lydmåler: 1 meter.
Baggrundsstøj i testomgivelserne 14 dB(A).


Silent Eagle 2000 ved 12, 9, 7 og 5 volt

Ved 12 volt støjer Silent Eagle 2000 markant mere, end mange af de lownoise blæsere vi ellers har testet. Det er dog meget glædeligt, at Sharkoon endnu en gang har opgivet et korrekt dB-niveau. De oplyste 36,1 dB(A) stemmer helt overens med vores målinger. Ser man bort fra det høje støjniveau, opdager man hurtigt, at det positive ved blæseren er, at den flytter masser af luft. Ved 9 volt falder støjniveauet en anelse til 31 dB(A), men det er stadig for højt til, at kunne kaldes støjsvagt. Blæseren flytter stadig pænt med luft. Ved 7 volt er støjniveauet faldet til 25 dB(A) og ydelsen begynder at ligne de kraftigste lownoise blæsere. Først ved 5 volt begynder blæseren at blive rigtig stille. 19 dB(A) kan høres, men der skal ikke meget støj fra omgivelserne til at overdøve blæseren. Det er lidt ærgerligt, at blæseren ikke kan komme ned i det helt stille leje på under ca. 16 dB(A) med de strømspændinger, som man kan hente fra strømforsyningen.

Silent Eagle 2000 - RPM

Med et omdrejningstal på 2000 er Silent Eagle den kraftigste blæser, som vi har testet indtil nu. Det gør den også til den mest fleksible blæser, da den starter ved 2,4 volt og 500 RPM. Man kan altså variere hastigheden mellem 500 og 2000 omdrejninger, hvilket giver mange anvendelsesmuligheder.

Når der skues ned for blæsere, får den de samme karakteristika som rigtige lownoise blæsere. Ved 1000 RPM er lydtrykket det sammen som hos Silent Eagle 1000, der kører med 1000 RPM som standard. Blæseren kan skrues helt ned til 500 RPM og så falder lydtrykket tilsvarende. Problemet kan være, at det er svært at finde en blæserstyring der kan tilføre blæseren de meget lave spændinger, der skal til før den vil køre så langsomt. Strømmen skal sænkes til 2,4 - 3,5 volt før blæseren bliver helt stille.

Vibrations støj

Blæseren vibrerer ikke meget, men alligevel nok til, at man med fordel kan benytte bløde vibrationsdæmpende ophæng. Dette har Sharkoon tænkt på og der medfølger bløde ophæng. Vi så gerne, at andre producenter tænkte i samme retning. Blæserstøj er nemlig ikke kun akustisk støj, men i høj grad også resonansstøj forsaget af vibrationer.

Konklusion

Silent Eagle 2000 er ikke den mest stille blæser vi har testet. Til gengæld leverer den langt bedre ydelse, end nogen rigtig lownoise blæser kan. Hvis den skal blive rigtig stille, kræver det en blæserstyring og oven i købet en, der kan sænke strømme meget. Silent Eagle er derfor ikke en oplagt blæser til støjsvage systemer, men hvis man har brug for bedre ydelse end de traditionelle lownoise blæsere kan tilbyde, er Silent Eagle 2000 et godt bud. At der følger vibrationsdæmpende ophæng med er en ekstra fjer i hatten, da vibrationsstøjen bliver mere markant, når blæseren kører med flere omdrejninger.

Se alle anbefalede støjsvage blæsere her.

 

Positivt Negativt

+ Korrekt angivelse af støjniveau
+ God ydelse
+ Jævn
+ gummiophæng følger med
+ Flere tilslutningsmuligheder

- Larmer for meget

 

 

Silent Eagle 2000 er venligst udlånt af GETMORE, som forhandler blæseren.

 Diskuter denne artikel i forummet

 
copyright © 2005 & 2006 StillePC.dk