Få 5, 7 eller 12 volt til dine blæsere

En meget nem måde at få sine blæsere til at køre langsommere på er ved at give dem mindre strøm. 12 volt er standard, men ved at sænke spændingen sænker man hastigheden og dæmper larmen.

Denne artikel beskriver, hvordan man enkelt kan vælge mellem 5, 7 eller 12 volt. Strømforsyningen leverer alle tre spændinger og ved at flytte lidt rundt på et par ledninger, kan man få den ønskede spænding. Man kan vælge en spænding og tilslutte den permanent eller man kan lave en kontakt, der gør en i stand til at skifte mellem to forskellige spændinger. Gør man det, har man lavet en simpel og effektiv blæserstyring.

4-bens molex stik der kan give 5, 7, og 12 volt.

Det mest gængse og tilgængelige stik, som er til rådighed, er et molexstik. Molexstikket leverer alle tre spændinger og herunder kan du se, hvordan de forskellige spændinger opnås.
 

Billederne viser en model af et molexstik. På det øverste "rigtige" billede af molexstikket kan du se, at de fire ledninger har forskellige farvekoder. Farvekoderne på de tegnede modeller svarer til et rigtigt stik.

For at få 5 volt tilslutter du plus til rød og minus til en af de midterste sorte.

For at få 7 volt tilslutter du plus til gul og minus til rød.

For at få 12 volt tilslutter du plus til gul og minus til en af de midterste sorte.

Forsigtighed ved brug af 7 volt

Det kan i nogle tilfælde være en dårlig ide at bruge 7 volt. Når man vælger at tilslutte en blæser til 7 volt, fører man strøm tilbage til strømforsyningen via 5 volts linien. Det kan stresse strømforsyningen og gøre den ustabil. Det er derfor vigtigt, at der er noget andet på den linie, der udnytter strømmen, før den når strømforsyningen. Har man en god strømforsyning, er man som regel på den sikre side, når man kun tilslutter en eller to blæsere på denne måde. Men vær forsigtig og vær opmærksom på ustabilitet. Bruger du 5 eller 12 volt, er der ingen problemer.

Indsæt en kontakt og skift mellem 5, 7 eller 12 volt.

Ofte har man ikke brug for en avanceret blæserstyring, men kan nøjes med at skifte mellem to forskellige blæserhastigheder. Når det er tilfældet, kan man udnytte de forskellige spændinger, som strømforsyningen leverer. Ved at bruge en simpel kontakt kan man skifte mellem eksempelvis 5 og 12 volt. Det er en billig løsning, der koster ca. 15 kr. En kontakt til formålet kan købes i en elektronikforretning.

Under kontakten finder man seks ben. Blæseren tilsluttes på det midterste par af ben og ledningerne til 5 og 12 volt tilsluttes på de to par af ben på hver side.

     

Kontakten kan nu placeres, hvor man måtte finde det praktisk. Den kan eksempelvis sættes i en 5.25" dækplade eller i selve kabinettet. Det kræver blot, at man borer et hul og spænder kontakten fast.

Man kan udnytte de forskellige spændinger, som man vil. Eksempelvis kan man have et "gamingmode", hvor blæserne tilføres 12 volt og et "surfer/arbejdsmode" hvor spændingen på blæserne med et hurtigt klik sættes ned til 5 eller 7 volt.Diskuter denne artikel i forummet

 
copyright © 2005 & 2006 StillePC.dk