Hvad larmer i computeren - stil diagnosen og find kuren

Denne artikel henvender primært til dig, som ikke er vant til at rode med din computer. Når man skal gøre sin computer stille, må man have siderne af for at se, hvad man har med at gøre. Når siderne er taget af, tænder man computeren og nu kan man begynde at gennemgå de potentielle støjkilder fra en ende af. Rækkefølgen er ikke så vigtig, bare man kommer omkring alle støjkilderne. Hvis man aldrig har rodet med indmaden i computer før, kan man godt være lidt bange for røre ved noget. Computere er egentlig ret hårdføre. Man skal holde snitterne fra alt hvad der ligner blottede ledninger printplader og den slags, men man kan godt forsigtigt mærke på en køleprofil, om den er varm eller røre ved harddisken for at få en fornemmelse af, hvor meget den vibrerer. Hvis man skal flytte rundt på noget, skal den dog altid slukkes. Nu til støjsynderne.

CPU-køleren

CPU-køleren sidder som regel lige midt i det hele. Du kan kende den på køleprofilen og den påmonterede blæser. Prøv at stoppe blæseren forsigtigt med en finger eller afbryd strømmen et øjeblik ved at trække det lille stik, der sidder fast på bundkortetet ud. Kan du høre forskel? Blæseren på CPU-køleren er ofte en kilde til støj og hvis den støjer mere end du kan leve med, må du læse sektionen CPU-køler for at blive klogere på, hvad du kan gøre ved det.

Strømforsyningen

Strømforsyningen larmer ligesom mange andre dele i en computer, fordi den har en blæser. Læg øret hen til strømforsyningen der hvor den blæser luften ud på bagsiden af computeren. Larmer den? Du kan prøve at stoppe blæseren midlertidigt, hvis du kan komme til den og høre om der er en mærkbar forskel. Hvis du ikke kan komme til blæseren med en finger, kan du forsigtigt stoppe den med en blyant eller en skruetrækker, bare du holder øje med, at den starter igen. Hvis du vurderer at den larmer for meget, læser du mere under strømforsyning.

Andre blæsere

Der kan godt være flere blæsere i din computer, end den der sidder i strømforsyningen og på CPU-køleren. Der kan sidde en blæser på grafikkortet, der kan være kabinetblæsere og på nogle bundkort sidder der en lille blæser på chipsættet. Tjek om de larmer på samme måde som ved strømforsyningen og CPU-køleren. Larmer de? Hvis de gør, kan du blive klogere på en løsning ved at læse sektionerne Støjsvage blæsere, Støjsvage bundkort og Grafikkort.

Harddisken

Harddisken støjer som regel! Den har ofte en lidt anderledes lyd end blæserne. Den er mere højfrekvent og det kan være svært at vurdere, om en harddisk larmer i et system, der støjer i forvejen. Prøv at lægge øret helt ned til harddisken og fornem om den larmer. Ofte bliver man først opmærksom på harddisken, når resten af systemet er dæmpet så meget, at den tydeligt skiller sig ud. Læs mere under Harddisk.

Vibrationsstøj

Vibrationsstøjen kan være svær at skille ud fra resten af støjen. Men hvis du lægger en hånd på dit kabinet og tydeligt kan mærke, at det vibrerer, så er vibrationerne også en kilde til støj. De værste vibrationer kommer fra harddisken og du vil kunne høre tydeligt forskel, hvis du vælger at hænge din harddisk op i elastikker. Læs mere om vibrationsstøj bl.a. under harddisk og kabinet.

Drevstøj

En sidste kilde til støj i en computer er drevstøj. Det er den støj, der kommer fra diskette- CD- og DVD-drev, når du bruger dem. Her er der ikke så meget at stille op udover at anskaffe sig modeller, der ikke støjer under brug. Man kan også afhjælpe støjen ved hjælp af små softwareprogrammer. Læs mere om det under software.

Hvad stiller man op med en støjsyg maskine?

Når du har gået din computer igennem, har du sikkert fået et indtryk af, hvem de største syndere er. Vi anbefaler, at du begynder med det største problem. Hvis CPU-køleren er den værste kilde til støj, så start med at skifte den. Hvis du stadig synes, at din computer larmer for meget, så gå videre til næste problem og forsæt ind til du er tilfreds.

Hvis du er helt grøn og forvirret over alle mulighederne, så fortæl om dine problemer i forummet. Der er sikkert en venlig sjæl, der stiller sin ekspertise til rådighed.


 

 

 
copyright 2005 & 2006 StillePC.dk