Udskiftning af blæser i strømforsyningen

Strømforsyningen er ofte en kilde til støj. Strømforsyninger er også dyre, så ind i mellem kan det være en løsning at nøjes med at skifte blæseren i stedet for at investere i en ny model. I denne artikel viser vi, hvordan du kan skifte blæseren ud med en mindre støjende blæser.

Strømforsyningen, som vi tager udgangspunkt i, er fra Huntkey og er forsynet med en 120 mm blæser. hvis man vil udskifte en 80 mm blæser, gælder præcis den samme fremgangs måde, som vi nu gennemgår.


 

Sikkerhed i forbindelse med strømforsyninger

Før vi går i gang, er der et par sikkerhedsregler, man altid skal overholde, når man arbejder med en strømforsyning. Selv om man har slukket sin computer, kan strømforsyningen stadig indeholde ubrugt strøm. For at tømme den for strøm tager man 220 V stikket ud af strømforsyningen og tænder den et par gange. Den starter selvfølgelig ikke, men du vil ofte kunne se, at blæserne lige tager en halv omgang og bruger den sidste strøm. Nu kan du koble strømforsyningen fra og tage den ud computeren.

Sådan skifter du blæseren i strømforsyningen

Det første man gør, er at tage låget af strømforsyningen. Der sidder som regel fire små skruer, der skal løsnes, før det kan tages af. I det øjeblik, at du tager låget af, mister du også garantien. Det skal man selvfølgelig være opmærksom på, før man går i gang.


Når låget er taget af, kommer indmaden til syne. Frigør ledningen til blæseren, så låget med blæser kan løftes helt fri.

 


Nu kan du begynde at afmontere den gamle blæser. Brug en skruetrækker til at løsne alle fire skruer indtil blæseren og sikkerhedsgitteret kommer af.

 

Nu kan du begynde at gøre det hele baglæns. Her har vi valgt at erstatte den gamle blæser med en støjsvag blæser fra Papst. Du har måske bemærket, at vi har valgt ikke at montere sikkerhedsgitteret igen. Gitteret giver selvfølgelig sikkerhed for, at der ikke er noget der rammer blæseren og ødelægger den, men det bremser også luften og kan medvirke til en hvislende lyd. Da strømforsyningen er godt gemt væk inde i kabinettet, er der ikke den store grund til at beskytte den. Så for at dæmpe støjen mest muligt ryger gitteret i en skuffe.

Før du kan sætte låget på igen og samle strømforsyningen, skal blæseren tilsluttes og her kan man let løbe ind i problemer. De er dog ikke større end, at de kan overkommes. Stikket på den gamle blæser (det lille) og stikket på den nye Papst (det store) er ikke ens. Man kan derfor ikke umiddelbart sætte Papst blæseren til stikket fra strømforsyningen. Men ved forsigtigt at tage de små metal pinde ud af stikket fra strømforsyningen og droppe plastichætten, kan vi alligevel få tilsluttet den nye Papst blæser. Der er tre huller i stikket fra Papst blæseren, men der skal kun tilsluttes to ledninger. Ledningerne skal tilsluttes til den røde (plus) og blå ledning (minus). Den hvide er en ekstra ledning, der bruges til at måle RPM (omdrejninger per minut) og er ikke relevant her.

 

Der er forskellige stik i forskellige strømforsyninger. Der er derfor ikke nogen standardløsning, når en ny blæser skal tilsluttes. I nogle strømforsyninger er der slet ikke noget stik. Så må man klippe ledningerne og sætte dem sammen med en samlemuffe eller isolerende tape. Her var vi heldige og kunne løse problemet uden at ødelægge noget.

Når blæseren er skiftet skal vi bare samle strømforsyningen og sætte den tilbage i computeren.

 
Diskuter denne artikel i forummet

 
copyright © 2005 & 2006 StillePC.dk