Støjsvage bundkort

Bundkortet er ganske enkelt den printplade, som alle de andre komponenter monteres på og tilsluttes til. På engelsk hedder der et motherboard og det ord bruges også ofte på dansk. Der kan monteres et hav af forskellige komponenter på bundkortet. Hver især giver de forskellige muligheder for brugeren. Eksempelvis er det meget normalt, at der er indbygget lydkort, netkort, grafikkort og USB i bundkortet, men det varierer. Bundkortet er altså en sammensat størrelse, men der er alligevel nogle ting, der går igen på alle bundkort og som har betydning for, om bundkortet egner sig til at støjsvagt system.

Chipsættet, Hvad er det?

Både når det gælder støj og ydelse, er chipsættet den vigtigste faktor på bundkortet. Chipsættet er en slags arbejdsgiver der leder, fordeler og organiserer arbejdet i computeren. Det er chipsættet, som alle de andre komponenter kommunikerer igennem. Chipsættet er, som ordet antyder, et sæt af to chips. De to chips er opdelt i en nordlig og en sydlig og kaldes også ofte for northbridge og southbridge (navnene kommer af den måde, man traditionelt illustrerer arkitekturen i en computer). Den nordlige chip tager sig af den lynhurtige kommunikation mellem CPU, RAM og grafikkort. Den Sydlige chip tager sig af eksempelvis USB-drev og andre komponenter, der benytter lidt langsommere kommunikation.

Chipsættet og støj

Chipsættet er en kilde til støj, fordi mange særligt nye og hurtige chipsæt udvikler så meget varme, at de forsynes med aktiv blæserkøling. Det er særligt northbridgen, der udvikler meget varme og har behov for aktiv køling. Blæserne, der benyttes, er ofte små blæsere, der har en tendens til at hyle og hvine som få andre støjkilder i en computer. Der er forskel på hvor meget varme northbridgen udvikler i forskellige chipsæt. I nogen Chipsæt er northbridgen og southbridgen fysisk bygget sammen og så udvikles der yderligere varme.

Løsningen på problemet med støj fra blæseren på chipsættet er at vælge et bundkort, hvor chipsættet er passivt kølet. Ofte kan man også selv udskifte den aktive blæserstyring med passiv køling. Man skal i den forbindelse sørge for at tjekke om køleprofilen kan magte opgaven. Er det et krævende chipsæt, er det en god ide, at luften fra eksempelvis CPU køleren eller en anden ledes henover den passive køleprofil.

Blæserstyring på bundkortet

En form for blæserstyring er næsten altid nødvendig, når man ønsker et støjsvagt system. Nogle bundkort har indbygget forskellige muligheder for at styre blæserne og det begejstre naturligvis enhver stilhedsentusiast.

Der er stor forskel på, hvor gode og anvendelige de indbyggede blæserstyringerne er. De bedste er virkeligt gode og kan styres med software direkte i styresystemet (Windows). Andre er mere enkle og skal blot slås til eller fra i biosen. Der er også forskel på hvor mange blæsere, man kan styre. Nogle blæserstyringer giver adgang til at styre blæseren på CPU køleren, andre giver også mulighed for at styre to eller flere kabinetblæsere.

Som regel virker blæserstyringen ved at man definerer en maks. temperatur, som blæserstyringen så tager udgangspunkt i når den varierer hastigheden på blæseren. Som regel foregår det helt automatisk og mange bundkort er gode til at skrue ned for blæserne, når det er muligt, så de ikke larmer mere end højst nødvendigt.

Blæserstyring med 3. parts software

Selv om bundkortet ikke praler med at være udstyret med blæserstyring, kan det måske godt lade sig gøre at styre blæserne alligevel. Programmer som eksempelvis Speedfan, kan i mange tilfælde give god kontrol over blæserne, selv om bundkortet ikke officielt understøtter blæserstyring. Her gælder det bare om at prøve sig frem.

Blæserstyring med Cool N’ Quiet teknologi

Cool N’ Quiet er en energibesparende teknologi, som alle nyere AMD CPU’er er udstyret med. Ved at aktivere Cool N’ Quiet sænkes clockfrekvensen og strømmen, når computeren alligevel ikke har brug for fuld kraft. Når strømmen og clockfrekvensen sænkes udvikles der mindre varme og resultatet er en koldere CPU.

Cool N’ Quiet kan ofte med held kombineres med den indbyggede blæserstyring eller et program som Speedfan. Når Cool N’ Quiet teknologien er aktiveret, vil CPU’en være koldere og blæserstyringen vil sænke hastigheden på blæseren tilsvarende. Kombinationen af Cool N’ Quiet og indbygget blæserstyring er en mindre støjende computer. Man har dog kun fordel af Cool N’ Quiet, når computeren ikke kører på fuld kraft. Lige så snart computeren bliver udsat for en krævende opgave, hæves strømmen og clockfrekvensen igen. Så udvikles der igen mere varme og hastigheden på blæseren stiger.

 

Hjælp med at gøre denne artikel færdig

Denne artikel er opstået fordi, at flere brugere har gjort os opmærksom på, at der manglede grundlæggende information om bundkort og deres betydning i et støjsvagt system. Som noget nyt vil vi gerne invitere til, at brugerne kommenterer nogle af artiklerne, før de finder deres endelige form. På den måde bliver artiklerne bedre og vi slipper for at skulle redigere dem, fordi relevant og konstruktiv kritik er indhentet allerede i researchfasen.

Så kom med dit input og få indflydelse på denne artikels endelige form.

Link til reseachtråden i forummet.

 


 

 

copyright © 2005 & 2006 StillePC.dk