CPU'er til støjsvage og lydløse computere

CPU står for Central Prossesing Unit. Det er svært at lave en direkte oversættelse, men det betyder kort og godt at CPU’en er hjernen i computeren. Det er her alle de vigtige beregninger finder sted.

Valget af CPU er meget vigtigt, når målet er en stille eller lydløs computer. Det hele handler om strømforbrug og varmeudvikling.

De CPU’er der bruger mindst strøm, er også dem der udvikler mindst varme og det er disse CPU’er der er interessante for stillepc’s brugere. Den lave varmeudvikling gør det nemlig muligt at benytte sig af køleløsninger, der ikke larmer. Konkret betyder det, at man kan sætte blæserhastigheden på CPU-køleren ned til under det hørbare og i nogen tilfælde kan man benytte helt lydløse løsninger med passiv køling.

 
 
To forskellige cpu'er der begge kommer fra intel. Den øverste er Pentium M der kun bruger 8 - 21 watt i strøm. Den nederste er Pentium Extreme Edition der bruger mere end 115 watt i strøm. Pemtium M er et naturligt valg for støjdømpnings entusiasten, da den er let at køle stille og samtidig er hurtig. Pentium Extreme Edition dikvalifiserer sig selv trods sin regnekraft. Den bliver simpelthen så varm at stille køling bliver problematisk.
 
   

Kan din computer holde hovedet koldt?

Hvis man kun gik efter at få en stille computer, var det egentlig ikke noget problem. Problemet med støj opstår først, når man både vil have høj ydelse og stilhed. Traditionelt set har det nemlig været sådan, at høj ydelse var forbundet med højere strømforbrug og større varmeudvikling. En hurtig computer var en larmende computer og en stille computer var for sløv til at klare krævende opgaver.

Heldigvis er denne udvikling vendt. De store CPU-producenter (AMD og Intel) er begyndt at tænke deres design anderledes. Nu tænkes der lige så meget på at udnytte strømmen effektivt som på ren ydelse. Det betyder, at der er dukket CPU’er op som har høj ydelse og som samtidig ikke bruger ret meget strøm. Derfor behøver man i dag, med det rigtige valg af CPU, ikke at gå på kompromis med hverken ydelse eller stilhed.

Energieffektive CPU'er

Der er flere årsager til, at de energieffektive CPU’er har indfundet sig på markedet. Den mest enkle forklaring er, at man simpelthen mødte en grænse da CPU’erne begyndte at ”æde” mere end 100 watt. Man kunne se, at computere ville blive dyre i drift pga. elregningen og hvis ikke man bremsede udviklingen med konstant stigende varmeudvikling, ville det før eller siden blive en udfordring at køle CPU’en overhovedet. En anden faktor har været den stigende efterspørgsel på bærbare computere. Når computeren kører på batteri, bliver det pludselig meget vigtigt, hvor meget strøm den kræver. En energieffektiv CPU er lig med lang batterilevetid og lavere vægt, da et mindre batteri kan benyttes. De teknologier, der bruges i energieffektive CPU’er, er ofte udviklet til bærbare computere, men når teknologierne benyttes i en stationær computer, får man de samme fordele. Ikke mindst muligheden for støjsvag køling.

Intelligente CPU'er med gear

De nye generationer af CPU’er er ud over at være energieffektive også ”intelligente” – de er i hvert fald smartere end deres forgængere. De tidligere CPU’er kørte altid på fuld kraft, uanset om der var brug for det eller ej. Simple opgaver, som brug af Internettet, mailprogrammer eller tekstbehandling, kræver ikke ret meget af CPU’en. CPU’en kan faktisk godt sparre på strømmen og geare lidt ned og stadig løse opgaverne uden problemer. At kunne geare ned og dermed sparre på strømmen er lige præcis hvad de moderne CPU’er kan. Det er en kæmpe fordel fordi, at CPU’en bliver langt mere fleksibel. Den kører kun ved fuld kraft, når der virkelig er brug for det. Resten af tiden gearer den ned og sparre strøm og udvikler mindre varme. Den helt store fordel ved at have ”gear” på CPU’en opnår man, når man samtidig bruger en ”intelligent” blæserstyring. På den måde kan man sænke hastigheden eller helt slukke for blæseren når CPU’en er i ”laveste gear”. I det øjeblik CPU’en igen skal arbejde hurtigere og varmeudviklingen stiger følger blæserhastigheden med op af sig selv. Før støjede blæseren på CPU-køleren hele tiden, nu gør den det kun når det er absolut nødvendigt.

 
Både AMD og Intel har lavet energieffektive CPU'er, der kan hæve og sænke ydelsen alt efter hvad der kræves af dem. AMD introducerede teknologien med Athlon 64 CPU'en. AMDs teknologi til at hæve og sænke ydelsen efter behov kalder de for "Cool 'n' Quiet".
 
Intel har med deres pentium M CPU formået at lave en CPU der er meget energieffektiv og som samtidig kan levere en god ydelse. Intel benytter sig også af teknologi til at hæve og sænke ydelsen. Intels udgave hedder "speedstep".

Det der kendetegner en god CPU til et støjsvagt system er altså to ting:

  • Effektiv udnyttelse af energien. Det vil sige høj ydelse samtidig med lavt strømforbrug og ringe varmeudvikling.
  • Automatisk regulering af hastigheden (i praksis strøm og clockfrekvens i denne artikel kaldet ”gear”).

Begge egenskaber har til hensigt at sænke strømforbruget og varmeudviklingen. Det betyder i første omgang noget for hvor meget CPU-køleren behøver at larme (eller ikke larme), men der er flere fordele.

Når CPU’en bruger mindre strøm betyder det, at strømforsyningen belastes mindre og at den dermed også udvikler mindre varme. Det betyder igen, at strømforsyningens blæser kan køre langsommere og dermed larme mindre.

En anden fordel er, at der udvikles mindre varme inde i kabinettet, når der benyttes en energieffektiv CPU. Det er sundt for hele systemet, da det generelt vil være koldere. En vigtig side gevinst er at kabinetblæserne også kan køre ved færre omdrejninger.Anbefalede CPU'er til støjsvage systemer

Relaterede artikler:

 
copyright © 2005 & 2006 StillePC.dk