Støjdæmpning af CPU-køler

CPU-køleren er et vigtigt element i en støjsvag eller lydløs computer. CPU-kølerens opgave er, som navnet antyder, at lede overskudsvarmen væk fra CPU’en.

Hvis en CPU-køler skal være både effektiv og støjsvag, stiller det store krav til materialer og design. CPU’en er nemlig en af de komponenter i en computer, der udvikler mest varme.

Den letteste og billigste løsning er at lave en lille køleprofil og så sætte en kraftig blæser til at lede varmen væk. Den løsning ser man ofte, særligt i billige computere. Det giver næsten sig selv at en kraftig blæser både larmer og skaber vibrationsstøj.

At fremstille en køleprofil der effektivt leder varmen væk fra CPU’en og som ikke kræver en kraftig og larmende blæser er en hel videnskab. Heldigvis findes der producenter, som efterstræber kvalitet og har støj med i deres overvejelser. Derfor er det også muligt at købe CPU-kølere, som er både effektive og støjsvage. Nogle er faktisk helt lydløse.

Når det gælder CPU-kølere, er der ikke nogen genveje. Vil man have en der er stille, må man have pungen op af lommen og købe en af de gode. De behøver dog ikke at være specielt dyre.


Hvilke kendetegn har en god CPU-køler?

 
 

Her ses to typer køleprofiler fra to af de førende producenter. Den øverste er fra Zalman og har påmonteret en blæser. Den nederste er fra Scythe. På begge køleprofiler ses princippet med finner og stor overflade tydeligt. Modellen fra Scythe benytter også de såkaldte "heatpipes". Det er rør, der fordeler varmen i køleprofilen.
 
   

En CPU-køler består som regel af to dele, en køleprofil og en blæser. Det mest interessante er køleprofilen. Blæseren kan oftest skiftes ud med en støjsvag model og er derfor ikke så vigtig i første omgang.

Stor overflade

Køleprofilen skal være i stand til at afgive så meget varme som muligt. Varmen bliver afgivet fra overfalden og derfor er det vigtigt, at køleprofilens overflade har et stort areal. Jo større arealet er, des mere varme kan køleprofilen afgive. Køleprofiler har derfor en hel masse ”finner”. De mange tynde finner giver et stort areal og en god afgivning af varme. Zalman har lavet nogle effektive køleprofiler, der næsten kun består af tynde finner.

Heatpipes

En anden innovation der har vundet indpas er brugen af ”heatpipes”. Heatpipes betyder direkte oversat ”varmerør”. Deres funktion er at transportere varmen væk fra CPU’en og fordele varmen i hele køleprofilen. Langt de fleste gode køleprofiler benytter heatpipes, men man kan godt lave effektive profiler uden.

Kan CPU køleren blive for stor?

Når man vil lave køleprofiler med en stor overflade, er det oplagt at lave meget store og tunge profiler. Producenterne har forsøgt sig med modeller på over 1 kg. Med så tunge profiler risikerer man at bundkortet simpelthen ikke kan holde til dem og knækker. Risikoen bliver ekstra stor hvis computeren ofte flyttes bliver udsat for bump. Det er derfor ikke nok bare at have en stor køleprofil, designet skal være gennemtænkt, så man ikke risikerer at ødelægge sin computer. Lav vægt og høj effektivitet er det optimale.

Kontaktfladen på CPU køleren

En anden væsentlig faktor ved køleprofiler er kontaktfladen. Kontaktfladen er den del af profilen der rører ved selve processoren. Den skal være spejlglat for at få den bedste kontakt til processoren. Er den bare en anelse ujævn vil varmen fra processoren ikke blive overført effektivt til køleprofilen.

Montering

Der er også andre overvejelser, når man skal vurdere en CPU-køler. Den skal være let at montere og fjederbøjlen, der holder den på plads, skal være solid og blive ved med at være det.

En god CPU køler skal have en stille blæser

Når det gælder blæseren, er der ikke så meget at sige. Den skal være stille! Og så er det en fordel, hvis man kan regulere hastigheden, som man kan på mange modeller.

Der findes et hav af forskellige CPU-kølere. Dem vi anbefaler her på siden er dem, der er bedst egnede, når man ønsker et støjsvagt system.

Som et sidste ord skal det siges, at en god CPU-køler ikke er nok i sig selv. Hvis ikke der er en god luftcirkulation i kabinettet, bliver computeren alligevel langsomt varm.Anbefalede CPU-kølere

Relaterede artikler:

- Få 12, 7 eller 5 Volt til dine blæsere
copyright © 2005 & 2006 StillePC.dk