Blæserstyring

At kunne regulere hastigheden på sine blæsere er alfa og omega i en støjsvag computer. Blæserne er den primære kilde til støj i et system og når man skruer ned for dem, skruer man også ned for støjen. Begrebet blæserstyring dækker over forskellige måder at regulere hastigheden på blæserne.

Blæserstyring handler ikke kun om at sænke hastigheden på blæserne, men om finde den rigtige balance mellem blæserhastighed (så lav så mulig) og effektiv køling. Hvis man bare pillede blæserne ud, ville computeren brænde sammen. Blæserne er altså nødvendige, men de behøver ikke nødvendigvis at larme.

Simpel blæserstyring

 
 
Zalman multi connecter. Denne lille of fikse løsning fra Zalman, kan levere både 12 og 5 V.

En meget simpel og effektiv metode til blæserstyring er at udnytte, at strømforsyningen leverer strøm med spændinger på både 5, 7 og 12 volt. Ved at tilslutte blæseren til 5 V i stedet for de normale 12, sænkes hastigheden og støjen markant. Der findes blæsere på markedet, som er praktisk talt lydløse ved 5 V. De fem volt fås ved at bytte lidt om på ledningerne i et molexstik. Man kan gøre det selv eller man kan købe forskellige adapterkabler. Det er også muligt at få 7 V ved at tilslutte kablerne lidt anderledes. Til højre ses et eksempel på et adapterkabel. Fra det store molexstik kommer der fire 3-pins stik. To af dem leverer 5 V. De andre to leverer 12 V. Begrænsningen ved denne måde at regulere blæsere på er, at der ikke kan skrues trinløst op eller ned. Men hvis det ikke er nødvendigt, er dette en fin løsning.

Trinløs blæserstyring

 
 
Den lille fanmate fra Zalman har mange stiftet bekendtskab med, da den følger med deres populære kølere. Det er en trinløs blæserstyring, der reguleres via den lille drejeknap.

En trinløs blæserstyring er ikke begrænset til at skifte mellem bestemte spændinger. Man kan få alle spændinger inden for det felt, som blæserstyringen tillader. De fleste blæserstyringer spænder fra 5 til 12 V. Når de ofte ikke går længere ned end 5 V skyldes det, at ikke alle blæsere starter med at spinde ved spændinger under 5 V. Det er altså en sikkerhedsforanstaltning. Hvis blæseren ikke starter, er der fare for, at den komponent som blæseren skal køle, brænder sammen. Grænsen på 5 V kan dog være irriterende, da flere gode blæsere starter uden problemer ved spændinger under 5 V og ofte er det den allersidste halve volt, der er grænsen mellem hørbar og lydløs. De trinløse blæserstyringer giver mange fordele. Man kan skrue ned for blæseren når systemet ikke belastes og nyde stilheden. Man kan så skrue op igen, når systemet bliver belastet af tunge programmer eller spil.

Trinløs blæserstyring til flere blæsere

Hvis man vil have avancerede features og total kontrol over flere blæsere, skal man kigge efter blæserstyringer med flere kanaler. De fleste af dem er designet til at sidde i en 5,25" skuffe. De fungerer på samme måde som en enkelt trinløs blæserstyring, man har bare placeret flere ved siden af hinanden. Som regel kan man styre mellem 4 og 6 blæsere på disse typer. Det smarte er, at man ikke skal ind og rode i computeren, men styrer alle blæserne fra fronten af computeren.

 
Endnu en blæserstyring fra Zalman. Med denne model kan man styre 6 forskellige blæsere.
 
Her er det "gør det selv" løsningen. Tre trinløse modstande er monteret i en 5,25" dækplade. De sidste to har ikke fået monteret knap endnu. Termometeret viser temperaturen på strømforsyningen.

Hvis man er lidt fiks på fingrene, kan man fremstille blæserstyringer selv. I elektronikforretninger kan man købe trinløse modstande eller potentiometre, som de også hedder. Potentiometrene virker fint og er magen til dem, som mange færdige løsninger bruger.

Der er stor forskel på kvaliteten og brugbarheden af blæserstyringer. Mange blæserstyringer spænder over for lille et strømområde og mangler en vigtig ting, nemlig en alarm eller en anden sikkerhedsforanstaltning der reagerer, hvis en blæser går i stå.

Avanceret og automatisk blæserstyring

 
 
Her er det en fuldautomatisk blæserstyring fra Silverstone. Det er slet ikke muligt at skrue op og ned selv. Man indstiller den som man vil have den og så køre blæserne automatisk. Skulle noget alligevel blive for varmt udløses en alarm.

Der findes også super gode og avancerede blæserstyringer. De avancerede blæserstyringer giver ikke blot mulighed for at styre blæserne, men er udstyret med flere avancerede features. En kvalitet ved avancerede blæserstyringer er, at de er udstyret med temperatursensorer. Med temperatursensorerne får man overblik over sammenhængen mellem blæserhastighed og temperatur. Nogen blæserstyringer rummer også automatiske funktioner. Man behøver ikke selv at røre en finger, men kan indstille blæserstyringen til automatisk at sætte hastigheden på en blæser op hvis temperaturen stiger. Omvendt sænker den hastigheden, når behovet for køling ikke er så stort. På den måde sikrer man to ting. For det første sikre man sig, at computeren altid er så stille, som varmeudviklingen tillader. For det andet sørger automatikken for, at der altid køles tilstrækkeligt. Ikke noget med at brænde noget af fordi man selv glemmer at skrue op for en blæser.

Simpel modstand eller PWM

Blæserstyringer kan fungere på to forskellige måder. Enten ved hjælp af simpel modstand eller ved hjælp af PWM (Pulse-width modulation).

En simpel modstand virker ved at den "æder" noget af strømmen. Hvis man eksempelvis "fodre" den med 12 volt, kan man med en modstand der ”æder” 4 volt reducere den strøm, som blæseren modtager til 8 volt. En simpel modstand kan altså levere en fast og stabil spænding. Modstanden kan også være trinløs, så man med en dreje knap kan bestemme, hvor meget strøm den skal "æde" og dermed hvor hurtigt blæseren kører rundt.

 
   

PWM, som står for Pulse-width modulation, er noget mere avanceret end en simpel modstand. I stedet for at æde strømmen tænder og slukker PWM for strømmen til blæseren meget hurtigt. PWM modulerer altså strømmen til en slags pulsslag. Pulsslaget er den tid, hvor blæseren tilføres strøm. Hvis strømmen kun er tændt 50 % af tiden, kører blæseren tilsvarende langsomt. I stedet for eksempelvis, at give halvt strøm med en simpel modstand, giver PWM fuld strøm men kun i halvdelen af tiden. Resultatet er det samme nemlig at blæseren kører i halvt tempo. På grafikken er princippet illustreret. En stor fordel ved PWM er, at når blæseren hele tiden bliver sparket i gang med fuld strøm, kan den faktisk køre langsommere uden at gå i stå. Blæsere der bliver upålidelige når strømmen sænkes for meget med en simpel modstand, vil ofte køre upåklageligt med PWM.

Ulempen ved PWM er, at nogle blæsere faktisk larmer mere, når de ikke får tilført en stabil strøm. Den pulserende strøm får blæseren til at klikke og motoren til at larme. Mange blæsere fungerer dog fint med PWM.

Hvilken type man skal vælge afhænger helt af ens behov. PWM blæserstyringer er ofte dyre, men giver øget kontrol. Blæserstyringer baseret på en simpel modstand er billigere og man er sikker på ikke at få et nyt støjproblem i form af blæsere der klikker.Anbefalede Blæserstyringer

Relaterede artikler:

- Få 5, 7 eller 12 volt til dine blæsere
- Sæt dine blæsere i serie og sænk hastigheden
- Lav din egen blæserstyring til strømforsyningen

 

 
copyright © 2005 & 2006 StillePC.dk