Støjdæmpning af grafikkort

Der gælder det samme for grafikkort, som der gælder for de fleste andre støjkilder i en computer. Chippen på grafikkortet bliver varm og når den skal køles, så har vi balladen med en støjende blæser.

Det er dog ikke alle grafikkort der larmer. Mange grafikkort udvikler så lidt varme, at det er nok med en køleprofil uden blæser. Det kalder man passiv køling. Den slags grafikkort er helt lydløse og er den optimale løsning til en støjsvag eller lydløs computer.

Det vigtigste overhovedet, når man skal vælge et grafikkort er, at man ikke køber mere, end man har brug for. Hvis man aldrig spiller krævende spil eller arbejder med tung grafik, er der ingen grund til at have et super grafikkort. Det svarer til at have en Porsche og aldrig køre mere end 30 km/t. Hvis man derimod primært bruger sin computer til at spille på eller arbejder som grafiker, er det selvfølgelig et must, at have et hurtigt kort, men så følger der let også lidt mere larm med i købet. Der findes også en gylden middelvej, hvor man anskaffer sig et godt grafikkort, som er passivt kølet og dermed lydløst. Find ud af hvad dit behov er og vælg kort efter det.

Forskellige typer grafikkort

Integreret grafikkort

 
 
Både øverst og her under ses et grafikkort i mellemklassen der er baseret den samme chip. Det øverste er kølet med en larmende blæser det nederste er kølet passivt. Det er et eksempel på at man ofte kan få et lydløst kort der kan det samme et tilsvarende kort der er aktivt kølet.
 
 
De to grafikkort herunder er super hurtige kort. På det første kan man se, at man godt kan køle meget hurtige kort med pasiv køling, bare køleprofilen er stor nok! Det andet er et tilsvarende kort men med aktiv køling. Denne model er dog meget støjsvag og designet er gennemtænkt.
 
 Når det gælder støj, kan grafikkort deles op i tre forskellige typer. Den enkleste og billigste type er den der er integreret på nogle bundkort. Med et integreret grafikkort kan man slutte skærmen direkte til sit bundkort og behøver slet ikke at have et egentligt separat grafikkort. Hvis man bruger sin computer til at surfe på nettet og til at almindelige arbejdsopgaver, er et integreret grafikkort glimrende. Det er passivt kølet og larmer ikke overhovedet.

Passivt kølet grafikkort

De passivt kølede grafikkort er kendetegnet ved ikke at have nogen blæser. Den køleprofil, der er monteret på chippen, er nok til at køle kortet. Fordelen ved et grafikkort med passiv kølig er indlysende – det er lydløst. Men når kortet ikke udvikler ret meget varme, betyder det så ikke, at det er et dårligt og langsomt kort? Bestemt ikke! Flere af de hurtigste og bedste grafikkort fås i udgaver, der er passivt kølede. Du kan fint spille de nyeste spil eller arbejde med tung grafik uden at blive forstyrret af larm fra en blæser. Dog går tendensen i mod, at der på de nyeste og kraftigste kort er monteret en blæser. Disse kort er dog kun interessante for dissiderede spilentusiaster.

Aktivt kølet grafikkort

De aktivt kølede kort bliver kølet både med en køleprofil og en blæser. Disse kort larmer mest og kan i langt de fleste tilfælde erstattes med et passivt kølet kort. I mange tilfælde er blæseren monteret for, at kortet skal se hurtigt og sejt ud, men man kunne lige så godt have valgt en passiv løsning. På meget kraftige kort er blæseren nødvendig og skal man have et kraftigt kort, gælder det om at finde et, hvor den aktive køling larmer mindst muligt. I sektionen anbefalinger kan du se hvilke kort, der lever op til at have en støjsvag aktiv køling.

Løsninger

Montering af passiv køling

Der findes mange grafikkort, hvor den ”medfødte” aktive køling kan erstattes af passiv køling. Hvis man har et støjende grafikkort, er det en suveræn løsning, da man går fra støjende til lydløs. Man kan købe en køleprofil, der formår at køle passivt og montere den i stedet for den gamle. Før man gør det, skal man være sikker på, at den nye køleprofil kan klare opgaven. Det kan man tjekke på producentens hjemmesider.
Montering af støjsvag aktiv køling

Montering af støjsvag aktiv køling

Hvis man har et super grafikkort, hvor aktiv køling er nødvendig, kan man skifte til en aktiv køleløsning, der larmer mindre. På det seneste er der kommet nogen virkeligt gode og støjsvage kølere, der er markant bedre end mange af de ”medfødte” løsninger. Du kan finde dem omtalt i sektionen anbefalinger.

Grafikkortets strømforbrug

En sidste men væsentlig bemærkning gælder grafikkortets strømforbrug. Der er stor forskel på hvor meget strøm de forskellige grafikkort bruger, fra 2 til over 100 Watt. Et kort, der bruger meget strøm, udvikler meget varme og det er skidt for et system, der skal være støjsvagt.

For det første bliver hele systemet varmet op, hvilket betyder at nogle blæsere et andet sted skal køre hurtigere (og larme mere). For det andet skal strømforsyningen levere mere strøm og det betyder, at den også bliver varmere og kræver mere køling (hurtigere blæser der larmer). Når man skal vælge grafikkort, er det altså vigtigt, at finde det kort der matcher ens behov, men bruger mindst mulig strøm. To kort der er lige hurtige, kan være meget forskellige når det gælder strømforbrug. Det kan være svært at finde ud af hvor mange watt et kort sluger, da det ikke er noget producenterne oplyser. Når vi kender strømforbruget på et af de kort vi anbefaler, skriver vi det selvfølgelig.Anbefalede Grafikkort og køleløsninger

Relaterede artikler:

copyright © 2005 & 2006 StillePC.dk