Støjdæmpning af harddisk

Harddisken er normalt en kilde til støj i computeren. Det skyldes at de keramiske plader, som dataene lagres på, roterer mange tusind gange i minuttet. Som standard roterer pladerne 7.200 gange på et minut. Resultatet er at vi kan læse vores data meget hurtigt, men også at harddisken støjer.

Det leje, som de roterende plader er hængt op i, er afgørende for om harddisken larmer. Nogle producenter har gjort en stor indsats for udvikle lejer, der er så lydløse som muligt. Men selv om lejet er så godt som lydløst, vil der næsten altid være en lav hvislende lyd fra den luft, der bliver ramt under pladernes rotation. Denne lyd kan på stille modeller være så svag, at den ikke kan høres når harddisken er placeret inde i kabinettet.

Den væsentligste støj fra harddisken kommer ikke fra harddisken selv, men fra de vibrationer som den sender videre til kabinettet. Når pladerne roterer så hurtigt rundt som de gør, skaber de en masse vibration i harddisken. Det larmer ikke i sig selv, men når vibrationerne forplanter sig til kabinettets tynde metalplader, bliver de sat i svingninger og så opstår der en dyb brummelyd. Princippet kendes også fra akustiske musikinstrumenter. En guitar har eksempelvis en ”krop” af tynde træplader. Når en streng slås an sættes hele kroppen i svingninger og forstærker lyden. Harddiskens vibrationsstøj kan elimineres ved at montere den i et elastikophæng. Mere om det senere.

Harddiskens størrelse er vigtig

 
Her kan man se indmaden af en harddisk fra Samsung. Den keramiske plade ses tydeligt.
 
Her to eksempler på harddiske der er hængt op i elastikker. Øverst er det den billige og effektive hjemmelavede løsning med almindelige postelastikker. Nederst en færdig ramme fra Sharkoon.
 
 

Når vi taler harddisk er det almindeligt at tale om hvor stor den er, altså om hvor mange gigabyte data den kan lagre. Stor kapacitet er vigtig, fordi det giver mulighed for at lagre mange data.

Desværre er det sådan, at store harddiske ofte larmer mere end mindre harddiske. Forklaringen finder vi, hvis vi åbner en harddisk og ser på hvad den indeholder.

En lille harddisk (altså en disk med lille kapacitet) har en enkelt keramisk plade som roterer. Men når vi lukker en stor harddisk op, viser det sig, at det faktisk ikke er en disk, men flere diske. En stor harddisk får nemlig sin høje kapacitet ved bruge flere keramiske plader til at lagre data på. Når der ikke kun er en, men i stedet to, tre eller fire plader der roterer, så skabes der også tilsvarende mere støj.

Mindre er mere

Det er ikke kun lille eller stor kapacitet der betyder noget for harddiskens støjniveau. Den fysiske størrelse spiller også ind. De små 2,5” harddiske, som bruges i bærbare computere, larmer ofte langt mindre end deres større brødre på 3,5”. Derfor har flere entusiaster også brugt 2,5” diskene i støjsvage stationære systemer med gode resultater.

Der er flere årsager til at de små diske larmer mindre. For det første har de stort set altid kun en roterende plade. For det andet er pladen mindre, hvilket giver mindre hvislelyd fra luftmodstanden og for det tredje roterer pladen ofte ved en lavere hastighed end 3,5” diskene. En standard hastighed er 5.400 rotationer per minut mod de normale 7.200. Den lavere hastighed betyder også at diskene ikke yder så godt som en hurtig disk.

At benytte 2,5” diske i stationære computere må siges at være en løsning for den meget støjkritiske bruger. De små diske er dyre, men de er investeringen værd, hvis man vil så tæt på lydløs som muligt.

Løsninger til støjdæmpning

Vibrationsstøj fra harddisken

Problemet med vibrationsstøj opstår, når vibrationerne fra harddisken forplanter sig til kabinettet. Løsningen er at isolere harddisken fra kabinettet. Det gøres ved at flytte harddisken fra sin normale plads i en 3,5” skuffe til en ledig 5,25” skuffe (dem som CD drevet bruger). Der hænger man den op i elastikker i stedet for at skrue den fast som man ellers gør. Enten er man kreativ og finder sin egen løsning eller også køber man en færdig ramme med elastikophæng. Har man ikke en ledig plads i en 5,25” skuffe, kan man også lægge harddisken i bunden af computeren på et stykke skumgummi. Det er der flere der har haft god succes med. At isolere harddisken fra kabinettet er yderst effektiv måde at dæmpe støjen fra harddisken på. Man vil tit have held til markant at dæmpe den ofte høje lyd, som harddisken laver, når den skriver eller læser data.

Spær støjen fra harddisken inde

En anden strategi overfor en larmende harddisk er at spærre støjen inde. Princippet er at man placerer harddisken i en lydisoleret kasse, så støjen ikke slipper ud. De lydisolerede kasser man kan købe passer i en 5,25” skuffe. Der findes modeller på markedet, som er ganske effektive. Denne løsning er god, hvis man har en larmende harddisk. Har man derimod en stille harddisk, kan det være en bedre ide at hænge den op i elastikker. De lydisolerede kasser er ikke så gode som et elastikophæng til at adressere vibrationsstøjen. Dog hjælper det, at de ofte er foret med et blødt skummateriale, der tager meget af vibrationsstøjen, men søgestøjen vil ofte være hørbar.


 

Anbefalede Harddiske

Relaterede artikler:

- Lav dit eget elastikophæng til harddisken


 
copyright © 2005 & 2006 StillePC.dk