Støjdæmpning af kabinettet

Man kunne tro, at det ville være svært at skrive ret meget om kabinettet – for det er vel bare den kasse, som alle de andre vigtige komponenter gemmer sig i? Det er langt fra tilfældet. Kabinettet spiller en væsentlig rolle, når målet er en støjsvag computer. Kabinettet larmer ikke i sig selv, men udformningen har betydning for, hvordan de andre komponenter og det samlede system fungerer.

Der findes flere forskellige typer af kabinetter. De mest almindelige er tower-kabinetterne i forskellige udformninger. Fra de store fulltower kabinetter til de små minitower kabinetter, hvor mellemstørrelsen et miditower nok er det mest udbredte. Vi tager her udgangspunkt i et tower-kabinet, men principperne gælder også for de andre typer, eksempelvis kabinetter der ”ligger” ned eller shuttle typerne.

Luftcirkulation i kabinettet

Den varme der udvikles af harddiske, processoren og chippen på grafikkortet, skal ledes ud af kabinettet, ellers bliver systemet for varmt. Det er vigtigt at der bliver tilført ”ny” kold luft fra rummet, som computeren står i, for at komponenterne inde i computeren kan køles effektivt. Processen med at lede den varme luft væk og tilføre ny kold luft kalder vi her for luftcirkulation.

Billede 1
Billede 2

Herover ses hvordan luftcirkulationen er tænkt i et system med ATX standarden. ATX er den standard, som producenterne er blevet enige om at følge.

Kold luft suges ind nederst i bunden af kabinettet og ledes forbi både grafikkortet og processoren, hvor den varmes op. Derefter bliver den varme luft blæst ud øverst på bagsiden af kabinettet via strømforsyningen og en ekstra kabinetblæser. Det er en fordel hvis strømforsyningen har sit luftindtag i bunden. Sidder det bagerst, som det gør på billede 2, bliver meget af den kolde luft ledt uden om processoren, der så køles dårligere.

Det er vigtigt, at der er en god luftgennemstrømning i kabinettet. Jo flere kubikmeter luft der flyttes des bedre. Men som med så meget andet når det gælder stilhed, handler det om at finde balancen. Blæserne skal skrues så langt ned at de ikke larmer, men stadig flytter tilstrækkeligt med luft.

Man kan gøre flere ting for at forbedre luftgennemstrømningen. En af de vigtigste er at have orden i sit kabinet. Ledninger der ikke bruges, skal ikke hænge ned og bremse luften. Det kan også være en god ide at skifte til runde IDE-kabler (dem til harddisk og CD-drev). De store flade kabler, som ofte sidder i computere, bremser luften og hindre en god luftgennemstrømning.

Kabinettet skal have uhindret luftindtag

Luftindtaget er de steder, hvor luften suges ind i kabinettet. Ofte er kabinettet designet sådan, at luften suges ind forrest i bunden, men lige så ofte er indtaget ikke ordentligt gennemtænkt. Hvis den synlige front dækker for indtaget, opstår der let en hvislende lyd, når luften skal passere forhindringerne. Det gælder i alle sammenhænge, at luft i bevægelse larmer, hvis det møder forhindringer. Det optimale er, at der er god plads til, at luften kan passere samtidig med, at der skærmes af for lyden indefra computeren.

Lydisolering af kabinettet

Kabinettet kan medvirke til at dæmpe støjen fra de andre komponenter, fordi støjen bliver spærret inde. Et robust kabinet med tykke stål eller aluminiums plader er at foretrække.

 
 
Lyddæmpende måtter af filt fra NoiseControl. Måtterne er selvklæbende. De skæres til og sættes fast på fladerne inde i kabininettet.

Man kan øge kabinettets evne til at dæmpe støjen ved at beklæde det med et lydisolerende materiale. Der findes mange gode produkter, som hjælper til at dæmpe støjen. De fleste er lavet af skum eller filt, der effektivt absorberer lydbølgerne og forhindrer at de spredes. De lyddæmpende plader limes fast inde i kabinettet og kan være gode til at dæmpe den sidste støj (ofte fra harddisken) i et ellers lydsvagt system. Har man et støjende system og ønsker at det hele skal larme lidt mindre, er det også en fin løsning. Men lydisolering gør det ikke alene. Vil man have et virkeligt støjsvagt system, skal man adressere støjkilderne og ikke blot spærre dem inde.

Lav resonans

Den værste støj i forbindelse med kabinettet er vibrationsstøj. Støjen opstår når vibrationer fra harddiske og blæsere forplanter sig til kabinettet og sætter det i svingninger. Hvis du lægger hånden på din computer, kan du sikkert mærke, at det snurrer lidt. Det er vibrationerne, der har forplantet sig. Som regel giver vibrationsstøj sig til kende som en dyb brummelyd.

Et robust kabinet med tykke plader resonerer mindre end et med tynde plader. Vibrationsstøjen kan også afhjælpes med de samme lydisolerende plader, som man bruger til at dæmpe akustisk støj. Ofte er pladerne opbygget i flere lag. Et hårdt lag der afhjælper resonans og vibrationsstøj og et blødere der absorberer lyd. Det hårde lag gør i en vis forstand pladerne i kabinettet tykkere og tungere, så de ikke så let sættes i svingninger.

Det er dog sjældent nok blot at beklæde sit kabinet med vibrationsdæmpende og lydisolerende plader. Det er langt mere effektivt at sørge for, at vibrationerne slet ikke forplanter sig i første omgang. Ved at hænge harddisken op i elastikker og isolere blæserne fra kabinettet med ”gummidimser”, kan man stort set eliminere vibrationsstøjen.

Kabinettets design

120 mm blæsere i stedet for 80 mm

Hvis man ønsker sig en stille computer, er der et par designmæssige finesser, man skal være opmærksom på. En af dem er hvilken størrelse kabinetblæsere, der kan bruges. I mange kabinetter er der kun plads til 80 mm blæsere. Det er ikke optimalt for et støjsvagt system. De store 120 mm blæsere er i stand til at flytte langt mere luft ved lave omdrejninger og larmer derfor mindre, når de yder det samme som en 80 mm blæser. Et kabinet, der er designet til at bruge 120 mm blæsere, er derfor at foretrække.

Mange 5,25” skuffer

Når man bygger et støjsvagt system, har man ofte behov for mange 5,25” skuffer. Der skal selvfølgelig være plads til et eller flere CD/DVD drev. Men hvis en eller flere harddiske skal hænges op, optager de også plads. Derudover kan det være, at man skal have plads til en blæserstyring. Det korte af det lange er, at et støjsvagt system ofte har brug for mange 5,25” skuffer, så sørg for at der er nok til dit behov.

Låge til Cd-drev i fronten

Et af de steder, hvor der let slipper lyd ud af kabinettet, er ved 5,25" skufferne. Dels kan det larme, når drevene bliver brugt og har man placeret sin harddisk i en af skufferne afgiver den også lyd. Flere kabinetter har en låge, så man kan lukke ind til drevene. Det er en klar fordel.


 

Anbefalede Kabinetter

Relaterede artikler

 

 
copyright © 2005 & 2006 StillePC.dk