Software til støjdæmpning

Der er en række programmer, der kan være gode at bruge, når du vil af med støjen i din PC. Programmerne kan give dig forskellige informationer om din computers tilstand. For eksempel kan du få at vide hvilke temperaturer komponenterne har og hvor mange omdrejninger dine blæsere kører med.

Hvis du har lave temperaturer på dine komponenter (processor, harddisk o.s.v.), kan du sætte omdrejningerne på blæserne ned. Når omdrejningerne sættes ned mindskes støjen. Læs mere om hvordan du kan styre blæsernes omdrejninger under blæserstyring.

Der findes også andre programmer, som kan afhjælpe støj eller virke som testværktøjer. Her gennemgår vi de vigtigste og linker til programmerne.

Monitorprogrammer

Et monitorprogram er et program, der overvåger temperaturen på din computers komponenter. Der findes en lang række programmer, der kan dette. Til nogle motherboards følger der specialprogrammer med. Men der findes også universale programmer, der kan bruges til alle motherboards. Monitorprogrammerne er helt nødvendige, når man arbejder med støjdæmpning. I processen med at lave en støjsvag computer, skal man holde øje med, at temperaturerne ikke bliver for høje. Her hjælper monitorprogrammerne.

Speedfan

Speedfan er et super enkelt program. Det måler temperaturen på alle de vigtige komponenter. Det viser også blæserhastigheden. På nogen motherboards kan man hæve eller sænke blæserhastigheden i selve programmet. Det kan køre i baggrunden og vise temperaturen i menubjælken i Windows. Derudover viser det strømspændinger.

Hent det her: Speedfan (helt nede i bunden af siden)

Motherboard Monitor

Motherboard Monitor er et rigtigt godt program, der er flot rent grafisk. Det understøtter de fleste bundkort, men er dit motherboard ikke understøttet, kan du bruge Speedfan. Det måler RPM, temperatur og strømspændinger.

Hent der her: Motherboard Monitor

Andre programmer til støjdæmpning

CD Bremse

CD Bremse er et genialt lille program. Det sætter hastigheden ned på Cd-Rom og Dvd drev, når fuld hastighed ikke er nødvendigt. Det kan være når man afspiller en musik-cd eller en Dvd-film. Mange drev vil snurre larmende rundt med fuld kraft selv om 1x hastighed er nok. CD Bremse løser problemet og sænker støjen. Programmet er på tysk men enkelt og let at forstå.

Hent det her: CD Bremse

Cpuburn

Cpuburn er et program, der belaster processoren maksimalt. Det giver en mulighed for at teste, om den køling man har, kan klare den maksimale varmeudvikling.

Hent der her: Cpuburn

SETI@home

SETI står for Search for Extraterrestrial Intelligence. På dansk betyder det noget i retning af søgen efter ikke jordisk intelligens. Ideen er, at man stiller sin processorkraft til rådighed til at analysere data fra store radioteleskoper, når man alligevel ikke bruger computeren. SETI virker på samme måde som Cpuburn. Det belaster processoren og man se om ens køleløsning er i orden. Og så er der jo mulighed for at opdage en rummand.

Hent SETI her: SETI

8rdavcore

Bag det nørdede navn gemmer der sig et program, der automatisk kan sænke eller hæve FSB hastigheden alt efter hvor meget processoren belastes. Når FSB hastigheden sænkes, udvikles der mindre varme og der kan køles mere lydløst. Det virker ikke på alle bundkort, men prøv dig frem.

Hent det her: 8rdavcore


 
copyright © 2005 & 2006 StillePC.dk